Вълна от обществено недоволство избухна заради предстоящата скандална изложба с

...
Вълна от обществено недоволство избухна заради предстоящата скандална изложба с
Коментари Харесай

Сдружение „Зограф“: Изложбата с транссексуални модели е гавра с паметта и с творчеството на Владимир Димитров - Майстора


Вълна от публично неодобрение избухна поради идната скандална галерия с репродукции на Владимир Димитров - Майстора, в която транссексуални манекени театралничат както девойките от картините на огромния български художник.

Вместо да отдръпват неотложно отпуснатото финансиране с обществени средства на въпросния план с създател Михаил Вучков, от Национален фонд „ Култура “ се хвърлиха енергично да бранят и пазят очевидната подигравка с паметта и с творчеството на Владимир Димитров - Майстора, установяват от съдружие „ Зограф “.

" Вместо да се засрамят и да си посипят главата с пепел след големия си гаф с отпущането на държавно финансиране в размер на 10 000 лв. за представянето на фотографски тълкования по фамозни картини на Владимир Димитров - Майстора от транссексуални модели, служителите в НФ „ Култура “ имат нахалството да претендират за по-високи заплати и бонуси . Връх на безочието е и изпратената до някои медии публична позиция на Национален фонд „ Култура “ във връзка мегаскандала, в която се твърди, че „ задачата на стратегия „ Социално ангажирани изкуства “ е плановете да повдигат обществени полемики и планът „ Другите българки “ го реализира с дадената му гласност “, означават от „ Зограф “.

" От управлението на НФ „ Култура “ пишат също в тази своя позиция, че „ планът е оценен високо от експертната комисия и изцяло дава отговор на задачите и целите на програмата “, както и че щял да способства за „ основаване на предпоставки за положителна смяна в настройките и ангажираността на обществото по разнообразни обществени проблеми “, а също по този начин и за „ генериране на сила и предпочитание за позитивна обществена смяна посредством изкуство, което визира и адресира публично значими обществени тематики “, показват от съдружие „ Зограф “.

" От неправителствената организация считат, че отпущането на държавно финансиране за въпросната подигравка с креативното завещание на Майстора е образец за нецелесъобразно пилеене и хабене на парите на българските данъкоплатци, а затова ще упорстват за осъществяване на съществени структурни и лични промени в Национален фонд „ Култура “. Налага се незабавно да бъде определен и Обществен съвет към Национален фонд „ Култура “, участниците в който ще създадат нужното парите на данъкоплатците да не бъдат разхищавани за финансиране на скандални изяви от вида на плана „ Другите българки “, упорстват от „ Зограф “.

Окарикатуряването на творчеството на Владимир Димитров - Майстора с идната фотоизложба с създател Михаил Вучков единствено по себе си не е единствено прям кич, само че е и жестоко нарушаване на Закона за авторското право и сродните му права, който обезпечава протекция на художествените творби, тъй че чакаме съответна и бърза реакция по проблема и от Министерство на културата, декларират още то сдружението. Ако такава разумна реакция обаче не последва, не трябва да се учудваме, в случай че на някоя от идващите си сесии Национален фонд „ Култура “ реши единомислещо да поддържа и финансира с обществени средства планове, осмиващи и творчеството на знакови фигури в българското изобразително изкуство от ранга на Иван Мърквичка, Антон Митов, Ярослав Вешин, Николай Павлович, Никола Петров, Златю Бояджиев или Цанко Лавренов, заключават те.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР