Валери Герасимов ще замести Сергей Суровикин като главнокомандващ на руските

...
Валери Герасимов ще замести Сергей Суровикин като главнокомандващ на руските
Коментари Харесай

Борба за власт в Москва? Какво се случва в руската армия.


Валери Герасимов ще замести Сергей Суровикин като главнокомандващ на съветските елементи в Украйна. Някои наблюдаващи споделят, че Герасимов е потвърдил своята непросветеност още в първите дни на войната. Защо тогава тъкмо той?

Герасимов и Путин

В продължение на три месеца, както Русия към момента публично назовава нападателната си война против Украйна. В четвъртък обаче съветският министър на защитата Сергей Шойгу реши да го размени. За Суровикин това значи намаляване до заместник-командир..
Редакцията предлага
Това ново преструктуриране идва в неочакван миг - тъкмо когато за първи път от месеци насам реализира дребен боен прогрес. Според военните експерти Суровикин е относително известен измежду бойците и поддържа положителни контакти с хардлайнерите. Защо тогава е бил сменен?

Успехите на Суровикин

Под управлението на Суровикин съветската войска се изтегля от украинския град Херсон. След анексирането на цялата Херсонска област отдръпването от единствената районна столица под контрола на Москва се счита за политически позор за Кремъл.

От военна позиция обаче специалистите считат, че това е било вярното решение, защото съветските позиции от западната страна на Днепър не са могли да бъдат удържани. Самото оттегляне е било сполучливо, споделя специалистът по сигурността Андраш Рач от Германския съвет за интернационалните връзки: " Суровикин съумя да провежда относително дейно евакуиране от западния бряг на Днепър. Освен това под негово командване още веднъж е нормализиран фронтът около Харковска област, в северната част на Луганск. [...] Така че от оперативна позиция той свърши добра работа. "

Според известия в медиите съветското военно управление е съумяло да реалокира огромни количества техника и бойци от Херсон преди настъплението на украинците. Сред тях са и някои от най-боеспособните елементи на съветската войска - парашутистите, които могат да се окажат от решаващо значение за Русия в по-нататъшния ход на войната.

Фаталните решения на Герасимов

За разлика от Суровикин, съгласно някои наблюдаващи Герасимов потвърждава своята непросветеност още в първите дни на войната. Заедно с министъра на защитата Сергей Шойгу Герасимов взема редица съдбовни решения при планирането на нашествието, изключително в Северна Украйна.

Сергей Суровикин

Военният специалист Дара Масико написа в Туитър: " Под командването на Шойгу и Герасимов бяха унищожени огромни елементи от съветските сухопътни сили и въздушнодесантни елементи. Не единствено бойци, само че и съоръжение. Хиляди са унищожени. Военното управление е работило толкоз несъответстващо, че във всяка друга система те от дълго време щяха да бъдат уволнени. "

Какви са задачите на Путин

И по този начин, какво се случва в съветското Министерство на защитата? Според политолога Андрей Колесников от Фондацията за интернационален мир " Карнеги " в съветския уред за сигурност има разнообразни фракции, които се борят за власт. От една страна, са по-умерените сили - Шойгу и Герасимов. От друга страна, Сергей Суровикин е изключително известен измежду хардлайнерите и принадлежи към техния лагер: дружно с Рамзан Кадиров, началник на съветската съставна република Чечения, и Евгений Пригожин, началник на фамозната наемническа група " Вагнер ".

Според Колесников решението за отстраняването на хардлайнерите в Министерството на защитата е взето в Кремъл не от кого да е, а от самия. " Виждаме по какъв начин Путин балансира политическата власт на другите сили по този метод. Той ги настройва един против различен, следи ги и следи никой от тях да не стане прекомерно мощен. "

Така го вижда и Дмитрий Орешкин, политолог и професор в Свободния университет в Рига. Той споделя пред Дъждовни води: " Става дума за гарантиране на властта (на Путин). За да реализира това, Путин би трябвало да бъде медиатор сред тези авторитетни групи в армията. В същото време той предизвиква конкуренцията сред фракциите, тъй че никоя да не стане прекомерно авторитетна. ”

От специфична интервенция към война

Но съгласно Орешкин назначението на Герасимов за главнокомандващ на войната в Украйна бележи и ново равнище на ескалация. Преди това по този начин наречената специфична военна интервенция се ръководеше единствено от елементарни генерали: " С това Путин признава, че това към този момент не е специфична интервенция, ръководена от елементарни командири, а. "

Андраш Рач от Германския съвет за интернационалните връзки счита, че в бъдеще за съветската войска на оперативно равнище няма да се промени съвсем нищо: " Много малко евентуално е Герасимов да поеме оперативното управление. Все отново за финален път той е водил бойци преди 10 години. " Според Рач е по-вероятно той да поеме координацията на другите войскови елементи като главнокомандващ, до момента в който Суровикин ще продължи да дава отговор на място.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
Оксана и Йева: историята на една украинска майка и отвлечената ѝ дъщеря
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР