Валежите, които паднаха в Бургаско, не са нечувани или невиждани.

...
Валежите, които паднаха в Бургаско, не са нечувани или невиждани.
Коментари Харесай

Валежите в Бургаско не са нито нечувани, нито невиждани, заяви синоптик

Валежите, които паднаха в Бургаско, не са нечувани или невиждани. Това разгласи в ефира на БиТиВи синоптикът Анастасия Стойчева, която предвижда времето към този момент 17 години.

" В архива на Националния институт по метеорология и хидрология има доста такива случаи. Най-близката година е 2014 година Беше публикуван червен код за Бургаска област. През 2006 година най-значителният 24-часов дъжд е в Малко Търново – 301 литра, т.е. много по-големи количества от тези, които се случиха в този момент ", съобщи синоптикът.

Синоптикът означи, че от разказите на живеещите в наводнените къщи излиза наяве, че водата е пристигнала изведнъж, като по думите ѝ това потвърждава, че самият дъжд, въпреки и забележителен като количество, не би могъл да провокира такава приливна вълна.

" Още от неделя бяхме наясно с това какво ни чака, затова издадохме оранжев код в два поредни дни ", акцентира Стойчева, която е началник бранш " Метеорологични прогнози " и действен синоптик ".

Институциите, които получават прогнозите, са президентът, министър председателят, министрите на образованието, на районното развиване, на околната среда и водите, както и ръководителят на Българска академия на науките, изреди тя.

Подчерта, че самият оранжев код е задоволително стеснителен, защото при него се предвиждат феномени с огромна активност, с изключителни материални вреди, и заплаха, която може да докара и до човешки жертви.

" Тези предизвестия не са просто с цел да оцветим картата, тя е притежател на информация, която би трябвало да ускори вниманието и всички да се приготвят ", уточни тя.

" Още във вторник кодът беше оранжев, освен това беше публикуван в понеделник в 12 ч. Когато подготвяме предизвестия за рискови феномени, те са подготвени от предното денонощие, т.е. 12 часа по-рано за идващото денонощие ", посочи синоптикът.

Тя призна, че на 24 октомври в института са имали механически проблем по обяд, само че той не е засегнал материалите, въз основата на които се изготвя прогнозата за времето. " Бяхме подготвени с тази прогноза. Вместо в 12 ч. механически на страницата на института се появи в 13 ч., т.е. с един час забавяне. Но изрично кодът беше оранжев още тогава ", акцентира Стойчева.

Междувременно министърът на околната среда Нено Димов още веднъж трансферира топката към синоптиците. " Информацията, която беше дадена за региона беше за към 50-60 литра на квадратен метър. Това, което се изсипа там беше към 190 л/кв. м., което е към три пъти разлика. Вероятно при по-точна прогноза, можеше да има по-адекватни ограничения. Но в последна сметка неточности се позволяват ", разяснява министърът пред " Нова телевизия ". И съобщи, че огромното количество дъжд, който е паднал в региона, е една от аргументите за опустошителните наводнения в Бургаско.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Региони (7374)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР