Ваксините срещу коронавируса променят човешкото ДНК? Опасни са, защото бяха

...
Ваксините срещу коронавируса променят човешкото ДНК? Опасни са, защото бяха
Коментари Харесай

Наистина ли РНК ваксините променят човешкото ДНК?

 Ваксините против ковид трансформират човешкото ДНК? Опасни са, тъй като бяха създадени прекомерно бързо? Митовете за имунизациите са доста. " Deutsche Welle " ревизира четири от тях. Ето обстоятелствата:



Твърдение: иРНК-ваксините трансформират човешкото ДНК.


Твърдението е неверно.

Генетичната информация за градежа на човешкото тяло се съдържа в нашето ДНК. Генетичната информация на някои вируси - например на ковид SARS-CoV-2, който провокира Ковид-19, се съдържа в неговата РНК.

В човешкия организъм също има РНК. Тя съставлява донякъде идентично копие на ДНК-то от клетъчните ядра, което служи за построяването на протеини - с други думи играе роля за реализирането на генетичния градеж.

Вирусите употребяват този механизъм, с цел да се развъждат в човешките кафези. Нашето тяло обаче разпознава нахлуващите извън нашественици по техния шиповиден протеин и образува антитела и Т-клетки като защита против вируса.

Целта на имунизирането е да се провокира точно тази имунна реакция против ковид, само че без той да бъде допускан в човешкия организъм. Затова имунизацията вкарва единствено дребен откъслек от генетичния код на вируса в нашето тяло, където след това се възпроизвежда част от неговия шиповиден протеин. А имунизацията на процедура дава заповед на организма: " Навлиза непознато тяло! Организирай антителата за опозиция! ".

Важното обаче е друго: ничия РНК - нито нашата лична, нито тази на вируса, нямат достъп до клетъчните ядра. С други думи тя не може да повлияе на генетичния код на индивида, нито може да се смеси с него. След като си изиграе ролята, клетката разгражда употребяваната РНК.

Твърдение: Ваксините против ковид нарушават фертилитета на дамите

Твърдението е неверно.

" Има голям брой аргументи, заради които тази доктрина просто няма по какъв начин да е вярна ", споделя Удо Маркерт, началник на Лабораторията по плаценти в университетската клиника на Йена. Една от тях е, че сходството сред протеините е извънредно малко - то възлиза на едвам 0,75%, а това е прекомерно малко ", споделя ученият.

Маркерт споделя и това, че при дамите, заразили се с вируса на ТОРС (Тежък изострен респираторен синдром) по време на епидемията през 2002/2003 година, не е била открита връзка сред заболяването и фертилитета. А вирусът на ТОРС е от групата на коронавирусите - неговият шиповиден протеин е съвсем еднакъв с този на SARS-CoV-2.

Британското сдружение по проблемите на фертилитета също открива следното: " Няма никакви данни, нито теоретични учредения да се допуска, че някоя от имунизациите против Ковид-19 би могла да въздейства на възпроизводителните качества на мъжете и дамите ".

Твърдение: Ваксините бяха създадени прекомерно бързо и по тази причина са рискови.

Това изказване е заблуждаващо.

Твърди се, че създаването на ваксина нормално трае 10 до 15 години, а първите ваксини против Ковид-19 бяха подготвени единствено след година. Това кара мнозина да се отнасят към тях с огромен песимизъм. Факт е обаче, че има редица фактори при основаването на една ваксина, които разрешават този развой да бъде съществено интензивен.

Първо: съществуването на предварителни знания. Ваксините базират на технологии, които са към този момент изследвани и тествани. Учените да вземем за пример към този момент бяха натрупали доста познания за групата на коронавирусите, към които спадат и двата, предизвикали надлежно през 2002 и 2012 година епидемии от ТОРС и БИРС (Близкоизточен респираторен синдром). Още по това време интензивно се работеше по основаване на ваксини.

Второ: по време на сегашната пандемия бяха мобилизирани големи финансови средства, които дадоха на учените опция да работят интензивно и редом по основаването на ваксини.

Трето: Ускорени процедури. Марк Тошнър, взел участие в изпробването на препарата на AstraZeneca, споделя, че е неверно да се счита, че основаването на ваксина трае нормално 10 години. Той разяснява, че огромна част от това време минава в очакване - докато се съберат нужните финансови средства, до момента в който се наберат нужните доброволци за проучването, до момента в който се получат формалните позволения за осъществяване на студиите минава доста дълго време. В сегашната пандемия бяха нужни незабавни дейности. Поради това доста от етапите, които другояче вървят една след друга, в този момент бяха изпълнявани редом. Първите данни от тестванията на препаратите бяха давани за надзор и утвърждение, още преди да са завършили самите тествания. Независимо от цялата експедитивност, имунизациите бяха подложени на задълбочена инспекция от страна на ЕМА, преди да бъдат позволени до приложимост. С други думи ускорените процедури не са белег за незадоволителна инспекция и неприятно качество.

Твърдение: Прекарано заболяване от Ковид-19 защищава по-добре от нова зараза, в сравнение с имунизацията.

Твърдението е неверно.

Факт е, че огромна част от хората, инфектирани с ковид, прекарват заболяването леко или даже без признаци. Но към 20% страдат от тежки форми, които могат да доведат до гибел. Това демонстрираха данни на института " Роберт Кох "  от първата вълна на пандемията напролет на 2020.

Няма обаче никаква гаранция в кои проценти ще попадне човек, даже и да е млад. Хората, които считат, че е по-добре да се заразят с ковид и по този начин да придобият имунитет, вместо да се имунизират, поемат " доста огромен риск ", споделя вицепрезидентът на Германското сдружение по имунология Райнхолд Фьорстер. Към това се прибавя и рискът от пост-Ковид синдром.

Друга причина, която приказва в интерес на имунизацията, е тази: че имунната система реагира на нея по друг метод. " По-дълготрайната отбрана против инфекцията е по-силно изразена, когато е провокирана от ваксина ", споделя вирусологът Кристиан Дростен от клиниката " Шарите "  в Берлин. Според него, след имунизация се образуват по-голям брой антитела в организма и те остават там активни за по-дълъг интервал, в сравнение с след естествена зараза. Райнхолд Фьорстер споделя в тази връзка, че това важи в особена степен за имунизацията на BioNTech/Pfizer.

Решението дали човек да се имунизира, или не има и публично измерение. Става дума за това в каква степен човек е взаимен с останалите. Защото имунизацията лимитира риска от болест и за другите хора към нас и лимитира разпространяването на пандемията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР