Ваксините срещу грип свършиха още с появяването им аптеките. С

...
Ваксините срещу грип свършиха още с появяването им аптеките. С
Коментари Харесай

Ваксините срещу грип свършиха. Ами сега?

Ваксините против грип свършиха още с появяването им аптеките. С предварителни описи и втората партида от препарата – към 80 000 дози, се разграби като топъл самун. По-лошото е, че ново зареждане на аптеките не се възнамерява.  

„ Ваксини няма “ е най-често срещаният надпис пред аптеките тази есен, заяви бТВ. Заради ковид и предизвестията на медиците, че двойно заразяване – с грип и COVID-19, може да е съдбовно, мнозина българи взеха решение да се имунизират. Аптеките обаче се оказаха неподготвени за напора от искащи. Според хора от сектора количеството на доставките тази година е на база на потреблението през предната година.

Засилено търсене има и при персоналните лекари, които получават безвъзмездни ваксини за пациентите си над 65-годишна възраст по националната стратегия. При тях обаче имунизациите са избран брой и не покриват цялата пациентска листа, по тази причина се постанова да избират.

„ За хора, които са онкологично оперирани, хора, които са с тежки заболявания… Моите пациенти над 65-годишни са сред 70 и 100 индивида “, споделя ни доктор Едмонд Йорданов, общопрактикуващ доктор, който е получил 10 ваксини. Сред пациентите му е Албена Найденова, която е с редица съпътстващи болести. Заради възрастта си тя не попада в програмата за гратис имунизиране. Решението – да си купи препарата от аптечната мрежа.

„ Обикалях няколко аптеки – подвигат плещи хората. Ще стискаме зъби да не се разболяваме и това е – нямам различен излаз “, споделя тя.

В една от столичните аптеки споделят, че авансово при тях са се записали 200 души, с цел да си купят ваксина, когато има зареждане. Впоследствие се оказва, че в аптеката идват едвам 20 бройки.

„ Всички са ядосани, тъй като ние въпреки всичко поехме някакъв ангажимент. Във връзка с ковид търсенето е в пъти повече, в сравнение с предходната година. Това не се е съобразило с доставката “, споделя пред бТВ фармацевтът Кристина Стоева.

Повече доставки не се възнамеряват, заяви Асоциацията на притежателите на аптеки.  „ В България обичайно имунизационното покритие против грип е към 3%. Въпреки всичко можеше да се планува, че в тази по-особена есен искащите ще са повече “, разяснява в „ Тази неделя “ ръководителят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

По-рано през седмицата зам.-здравният министър доктор Бойко Пенков съобщи, че се водят договаряния за възможни доставки от пазари в чужбина. Министерството на здравеопазването и организацията по медикаментите са отправили искане към двете вероятни компании да проучат опциите за спомагателни доставки към страната ни. От ведомството обаче акцентират, че дефицит има в целия свят, защото поръчките се вършат доста по-рано.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР