Ваксините срещу грип не предпазват от грипна инфекция. Намаляват обаче

...
Ваксините срещу грип не предпазват от грипна инфекция. Намаляват обаче
Коментари Харесай

Д-р Илиян Тодоров: Ваксините срещу грип не предпазват изцяло, намаляват рисковете и усложненията

Ваксините против грип не защищават от грипна зараза. Намаляват обаче рисковете и затрудненията при вероятно разболяване. Това съобщи в изявление за Дарик доктор Илиян Тодоров от Клиниката по инфекциозни заболявания към болница „ Света Марина “ във Варна.

Най-добре е имунизацията против грип да се слага през октомври или ноември, защото оптималният резултат на имунна отбрана се доближава 20 дни след слагането, изясни експертът. Той посъветва при пазаруване на препарата да се гледа годината, защото всяка ваксина е предопределена за настоящия през годината вариант.

Актуалният за тази година грипен вариант е наименуван " Мичиган " (на името на американския щат, в който е изолиран). Той е брат-близнак на варианта " Калифорния ", който циркулираше предходната година.

Едва 2% от българите са се ваксинирали против грип предходната година. Тази година процентът е два пъти по-голям, сочат данните към днешна дата.

Не се предлага имунизиране на хора, които имат алергия към яйчни артикули. Ваксините се създават посредством обработване на вируси върху кокоши ембриони, което значи, че в тях има напълно малко количество яйчен белтък, обясни доктор Тодоров.

Първите 4 случая на грипна зараза са регистрирани през декември в страната. Във Варна към момента няма публично регистриран случай, уточни експертът по инфекциозни заболявания. Той разкри, че смъртността от грип във Варненско е доста ниска, защото пациентите търсят в точния момент здравна помощ.

Пикът на грипната зараза нормално е в края на януари и началото на февруари. След средата на февруари случаите стартират последователно да понижават. Срещат се обаче в края на април и даже при започване на май.

Грипните вируси се развъждат извънредно добре при ниски температури и при висока мокрота на въздуха, което се получава когато се приберем у дома и сгреем средата, в която живеем. В същото време поради ниските температури извън по-често фамилиите прекарват дълготрайно време в едно помещение. Ако те не бъде проветрявани постоянно, предаването на грипната зараза се улеснява, означи медикът.

Грипната зараза е най-опасна за деца под 2 години и възрастни над 65 години. Сред рисковите групи са бременни дами и страдащите от хронични болести като сърдечна непълнота, диабет и астма.

Грипът се разграничава от елементарната простуда по това, че стартира с ненадейно повишение на телесната температура до 40-41 градуса и тежко настинка. Характерна е и болежка в очните ябълки и зад тях. Освен това болните от грип нормално са на легло.

До 48 часа след поява на признаците лекуването може да е дейно, като не включва антибиотици. При погрешно лекуване на грип може да се стигне до пневмония или друго заболяване на дихателната система.

Хомеопатията може да е потребна единствено като профилактика против вирусна зараза.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР