Ваксините са единственият начин, с който се гради групов имунитет.

...
Ваксините са единственият начин, с който се гради групов имунитет.
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев: Ваксините са единственият начин за групов имунитет

Ваксините са единственият метод, с който се гради колективен имунитет. Това съобщи пулмологът доктор Александър Симидчиев в ефира на "Денят ON AIR ".

"В науката е доста значима последователността - да градим тухличка по тухличка, не непрекъснато да си меним мнението. Трябва да имаме общи послания, които да вървят през целия интервал от време и това са научно основаните послания ", добави той.

По думите му нищо не би трябвало да се споделя преди да бъде научно потвърдено. Според него нежеланието на българите да се имунизират идва от свръхинформацията, до която имаме достъп. "Много е мъчно да се отличи просото от плявата, да се каже "това са потвърдените неща, те работят ". Ваксината е ефикасна противоепидемична мярка. Ако тя се направи, трагично ще се понижи скоростта на разпространяване ", безапелационен бе пулмологът.

Той добави, че кривата на инфектираните би могла да тръгне надолу близо 2 месеца след слагането на ваксини. "За да има изкривяване на пандемичния развой е належащо 75-80% от хората да имат имунитет. Подозирам, че към 1/3 от българите са построили имунен отговор след боледуването. Докато най-малко още 45% не се имунизират, няма да можем да спрем пандемичния развой ", съобщи доктор Симидчиев.

И добави, че загубата на антитела не значи загуба на имунен отговор. Според него хората, преболедували Ковид-19, няма потребност да се имунизират.
"Нашият имунитет интензивно пази против наново заразяване ", посочи доктор Симидчиев.

Стана ясно, че след 21 декември антигенните проби може би ще бъдат приравнени с PCR-ите и ще вземат участие във образуването на статистиката. "Това, което ще стане ясно, е цялостният обсег на хората, които са инфектирани. Антигенните проби са по-малко чувствителни. Обикновено 2-3 дни след началото е разликата сред PCR и антигенния тест. PCR е доста по-чувствителен ", уточни пулмологът.

По думите му антигенните проби са инструмент за ръководство на пандемичния развой, защото са по-бързи и по-евтини, изключително при рисковите групи.
Д-р Симидчиев моли всички да участват на семинарите, които ще бъдат проведени по отношение на имунизациите, както и да четат научна литература.
"Информираността е в основата на вярно взетото решение ", безапелационен бе той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР