Ваксинирани или преболедували от COVID-19 постоянно живеещи в страни от

...
Ваксинирани или преболедували от COVID-19 постоянно живеещи в страни от
Коментари Харесай

Заварено положение: Пристигащи у нас на 31 януари недоволни, че спазват старите COVID разпоредби

Ваксинирани или преболедували от COVID-19 непрекъснато живеещи в страни от Европейски Съюз българи, които са дохвърчали в родината си в последните 6-7 часа на 31-и януари, са принудени да съблюдават старите заповеди на министъра на опазването на здравето у нас и след 1-и февруари. Именно в първия ден на новия месец влезе в действие съглашението на министрите на Европейски Съюз за актуализиране на разпоредбите, с цел да се улесни безвредното и свободно придвижване на жителите от страните членки по време на пандемията от COVID-19. 

Въпреки това, пристигналите у нас българи от страни от Европейски Съюз в последния ден от остарялата заповед са принудени да съблюдават и след 1 февруари завареното състояние. Според старите правила непрекъснато живеещите на открито нашенци би трябвало да имат зелен документ за имунизиране или преболедуване и на границата ни да показват наложително и PCR тест. Ако нямат подобен, влизат в 10-дневна карантина, която може да бъде прекъсната след 72 часа с негативен PCR тест.
Нова заповед: Без негативен тест за влизане у нас от страни в алената зона
От 1 февруари, вторник, в червената зона към този момент ще влизат страни, в които 14-дневната заболяемост е сред 500 и 5 00...
Прочети повече
В този проблем попада млада студентка от Пловдив, която е пристигнала във вечерните часове в България с полет от Виена. Още на летище „ София “ тя е била известена, че би трябвало да остане 3 дни под карантина, след което да си направи PCR тест, без значение, че от идващия ден влизат в действие нови ограничения, улесняващи пътуването на жители на Европейски Съюз. „ Имам две дози от имунизацията на „ Пфайзер “ и до момента в който бях във Виена през януари, се разболях от COVID-19. Там трябваше да остана 2 седмици под карантина, до момента в който оздравея и не съставлявам заплаха за близките. Имам нужните документи, които си мислех, че ще са задоволителни, само че се оказва, че в този момент би трябвало отново да заставам под карантина и да заплащам за PCR тест “, възмущава се студентката.

В нейната обстановка са още стотици българи, дохвърчали в родината в последните часове на 31 януари. „ Големи разногласия имаше на летище „ София “ на пътуващите с летищните управляващи. Почти никой от пътуващите не си беше направил авансово PCR тест, тъй като смятаха, че щом имат документи за имунизация или преболедуване, както е в моя случай, и при влизането в действие на новите правила, това ще е задоволително “, изяснява още студентката, представена от Монитор.

От изданието са потърсили за обяснение по проблема Министерството на здравеопазването. Оттам обаче дават отговор, че от 1 февруари т.г. влизат в действие нови правила за напредване от страни в „ алена “ зона от Европейски Съюз, т.е. тези жители към този момент не е належащо да показват с изключение на документ за имунизация или преболедуване и негативен резултат от PCR тест. Така и от Министерство на здравеопазването не обясняват за какво българи, влезнали в страната през последните няколко часа преди среднощ на 1 февруари, са задължени да съблюдават старите правила с 10-дневна карантина или с 3-дневна карантина и наложителен PCR тест и документи за имунизация или преболедуване.

В същото време България е една от страните, които са подкрепили съглашението на министрите на Европейски Съюз за актуализиране на разпоредбите, с цел да се улесни безвредното и свободно придвижване на жителите от страните членки по време на пандемията от COVID-19.
От 19 януари: PCR тест за децата сред 12 и 18 години, идващи от страни в " алената зона "
От 19 януари, сряда, децата от 12 до 18 година, които идват от страна в „ алената зона “, се позволяват на територията на Бъ...
Прочети повече
„ Няма логичност. Би трябвало да се употребява от привилегията, тъй като другояче няма логичност. И в случай че тръгнат да я глобяват за нарушена карантина, би трябвало да завоюва вероятно дело. Цялата правна логичност сочи, че когато има такава норма, би трябвало да се каже какво се прави със заварените случаи. Защото може самолетът да е кацнал в 23,50 часа. За 10 минути и влизат нови правила. Според мен би трябвало да се пояснява в интерес на хората, които са по остарелия ред и в новата заповед да има тълкувание какво се прави тъкмо с такива случаи. Иначе няма логичност 10 дни да стоиш в карантина в случай, че след няколко часа влизат нови правила “, разяснява проблема известният юрист от Пловдив Стефан Левашки. 

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР