Ваксинирането на граждани, записали се през електронната система на МЗ,

...
Ваксинирането на граждани, записали се през електронната система на МЗ,
Коментари Харесай

Е-ваксинацията стартира само с “АстраЗенека”, за другите ще се чака

Ваксинирането на жители, записали се през електронната система на Министерство на здравеопазването, ще стартира единствено с наличните дози ваксина на " АстраЗенека ". Посочилите като желание на други препарати ще би трябвало или да се задоволят с " оксфордската ", или да чакат по-късна дата. Всички, които са се записали за имунизация с иРНК ваксина, ще би трябвало да изчакат, до момента в който има количества от " Пфайзер " / " Бионтех " и " Модерна " за имунизации отвън етапите и ангажираните с изборния развой. Това съобщи на брифинг зам.-министърът на опазването на здравето доктор Жени Начева.

Около 70 000 души са се записали в електронния указател за имунизиране против COVID-19 за интервала от 11 до 31 март. 56,5 % от тях са над 50-годишна възраст са, като сред 70 и 79 години са към 10 000 души, сред 60 и 69 години са към 15 000 души, а сред 55 до 59 години са към 12 000 души.

Около 30 % - над 30 000 души, са се записали на територията на София-град, на територията на РЗИ-Пловдив - над 10 000 индивида, на РЗИ-Варна - над 7000 души, почти по 7000 души - в РЗИ-Бургас и в Софийска област. По към 3000 индивида са записани в Плевен и Стара Загора. С минимален брой записани са Видин, Смолян, Сливен, Монтана, Разград - с по към 700 искащи да се имунизират към този миг. Най-голям дял от деклариралите предпочитание за записване са във ВМА, " Пирогов ", " Св. Ана " в столицата, в Александровската болница, в РЗИ-Стара Загора.

В страната ще има над 335 имунизационни центъра.

Ваксинационната стратегия стартира от 11 март и до края на седмицата са записани към 20 000 души. Осигурени са 20 000 дози от оксфордската ваксина за процеса през тази първа седмица, сподели Начева. Тя означи, че през днешния ден във всички РЗИ се водят срещи и диалози с представителите на имунизационните пунктове за началото на процеса.

" Създадена е организация, където има свободни места и часове, да се включат и хора, които са в предпочитаните етапи на националния проект за имунизация, и към момента не са имунизирани ", означи Начева.

Тя уточни, че като всяко начало може да има организационни проблеми, и помоли всички за схващане, приемливост и връзка.

Семейните лекари също ще получават ваксини , сподели Начева и добави, че те са в разговор с персоналните лекари, които през идващите седмици ще получават в допълнение дози. Тя означи, че се пробват да контролират процеса по отношение на наличните количества ваксини в страната и по отношение на доставките. По думите й, няма приоритетизиране на медицинските заведения пред персоналните лекари за доставка на иРНК ваксини. Начева обаче изясни, че към лечебните заведения се насочват и имунизациите за предпочитаните групи от националния проект, които се имунизират най-вече с иРНК. От друга страна, към персоналните лекари ще бъдат насочвани дози ваксини за възрастните хора и хората с хронични болести, които също са част от предпочитаните групи в националния проект.

Тя означи, че е направена организация, с цел да се обзет и лицата, останали от етапите, и да се работи по всеобщата имунизация посредством електронния указател. Където има скупчване, ще се насочат в допълнение екипи от РЗИ, които да правят имунизация.

Предпочитанията за ваксини ще са обвързани с наличните дози в страната , сподели още заместник-министърът в отговор на репортерски въпрос. Преценката на лекаря би трябвало да бъде водеща при избора с каква ваксина ще се имунизира пациентът, добави тя. Според нея не е анулирано правото на хората да изчакат имунизиране с иРНК ваксина, и те ще могат да се запишат още веднъж за имунизация.

До края на тази седмица предпочитано се имунизират хората, които ще вземат участие директно в изборния развой, сподели Начева. По думите й, сега тече слагането на втора доза на хора от изборните комисии.

Записването в електронния указател ще е за 21 дни напред, скоро ще стартира записването за първите дни на април.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР