Ваксина срещу коронавируса може да бъде готова до края на

...
Ваксина срещу коронавируса може да бъде готова до края на
Коментари Харесай

Ваксина срещу коронавируса може да има до края на тази година

Ваксина против ковид може да бъде подготвена до края на тази година за уязвимите групи, в това число здравните чиновници, даже по-рано от първичните упования, обявиха представители на Коалицията за нововъведения за подготовка за епидемии (CEPI), представени от Bloomberg.

Членове на групата, която финансира девет разнообразни плана за ваксини против ковид, по-рано смятаха, че работеща ваксина може да е подготвена в границите на сред 12 и 18 месеца, което единствено по себе си е амбициозна цел. Според ръководителя на основаната в Осло организация Ричард Хатчет това обаче може да се случи даже по-скоро.

Броят на инфектираните с ковид в световен мащаб е към този момент близо 3 милиона души, като нараства натиска за откриването на ваксина и лекуване против болестта. Десетки компании по света се пробват да основат работеща ваксина, а измежду тях са Sanofi, Johnson & Johnson и Moderna.

Екип на Оксфордския университет към този момент стартира тествания на евентуална ваксина, като има за цел да реализира ефикасни резултати до септември. Производствената активност също е в ход.

Повишено внимание

Някои специалисти приканиха за повече внимание и означиха, че нормално множеството ваксини минават през проби в продължение на години, а интервалът от сред 12 и 18 месеца може да се окаже извънредно къс.

Хатчет уточни, че не желае да дава напразни обещания, само че няколко ваксини, подкрепени от CEPI, може да навлязат във втора фаза от тестванията още в края на пролетта или началото на лятото. Това значи, че първата ваксина може да е налична през 2020 година, в случай че се потвърди, че е сигурна и ефикасна. В този сюжет имунизацията евентуално ще е налична единствено за рисковите групи, преди да бъде по-широко публикувана. /bloombergtv.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР