Важно е да не се повтаря безкритично реториката на агресора.

...
Важно е да не се повтаря безкритично реториката на агресора.
Коментари Харесай

АЕЖ към Стефан Янев: Омаловажи войната срещу украинския народ, но и срещу ценностите на Европа

„ Важно е да не се повтаря безрезервно реториката на агресора. В стила на Оруеловото “войната е мир ”, той назовава окупационните си войски “миротворци ”, а войната “военна интервенция за обезоръжаване ”. Ето за какво остро възразяваме против опита на българския министър на защитата Стефан Янев да омаловажи войната против украинския народ, само че и против полезностите на Европа и модерния свят, която стартира през днешния ден “. Това пишат в своя позиция от Асоциацията на европейските публицисти във връзка думите на министърът на защитата Стефан Янев.

Припомняме, че по-рано през днешния ден той съобщи, че би трябвало да сме сдържани, както и е да се внимава с определенията във връзка с съветските офанзиви. Янев даже даде за образец президентът на Русия Владимир Путин, който съгласно него деликатно избягвал използването на думата война, която съгласно Янев фриволно се употребила. Няколко часа по-късно Стефан Янев написа пост във фейсбук профила си, където към този момент дефинира нахлуването на Русия в Украйна за война и остро осъди дейностите на Путин.

Ето и цялата позиция на АЕЖ във връзка думите на Стефан Янев:

Асоциацията на европейските публицисти – България се обръща към медиите и жителите на страната с апел да наблюдават за истината. Известно е, че тя е първата жертва във всяка война и елиминирането ѝ прави войната допустима. Затова е и толкоз значимо да бъде защитавана. Всички би трябвало доста деликатно да ревизираме всяка информация, която публикуваме или споделяме. Даването на публичност на погрешна информация постоянно обслужва тези, които желаят война. Затова да внимаваме да не се трансформираме в оръжие на дезинформацията. Медиите имат отговорност да показват обстоятелствата, а не да легитимират еднообразно всички гледни точки. Те не би трябвало да позволяват жертвата да бъде упреквана наедно с агресора за породеното ѝ страдалчество. Важно е да не се повтаря безрезервно реториката на агресора. В стила на Оруеловото “войната е мир ”, той назовава окупационните си войски “миротворци ”, а войната “военна интервенция за обезоръжаване ”. Ето за какво остро възразяваме против опита на българския министър на защитата Стефан Янев да омаловажи войната против украинския народ, само че и против полезностите на Европа и модерния свят, която стартира през днешния ден. Абсурдно е министър на страна членка на НАТО и Европейски Съюз да се базира на речта на Владимир Путин, с цел да споделя на медиите по какъв начин би трябвало да назовават протичащото се в Украйна. Припомняме, че министър Янев към този момент прикани българите да не четат непознати медии, защото тези медии внушавали, че в Украйна ще има война. Настояваме министър председателят Кирил Петков и президентът Румен Радев да вземат отношение по изявленията на Янев и да посочат това ли е българската публична позиция – война ли е това, военна интервенция ли е, или мироопазваща задача. Асоциацията на европейските публицисти от самото си основаване през 50-те години на 20-и век е организация, която отстоява европейските полезности, свободата на словото и достоверността на обстоятелствата. Ще продължим да го вършим, като сме уверени, че Европа ще устои и ще се опълчи на следващия деспот, решил, че човешкият живот е без значение и че народите нямат право да живеят свободно и сами да дефинират орисите си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР