Важно е да изпълня това, което обещавам, затова внимавах какво

...
Важно е да изпълня това, което обещавам, затова внимавах какво
Коментари Харесай

Илиана Иванова: Намираме верния път в диалога със земеделците, ЕС предоставя помощ

Важно е да извърша това, което давам обещание, по тази причина внимавах какво давам обещание. Когато човек има вяра в себе си, работи в добър екип и има поддръжка, вратите са отворени. Това сподели българският еврокомисар Илиана Иванова пред NOVA след формалното си стъпване в служба.

Относно въпросът за импорт на украинско зърно тя съобщи, че това е първият най-съществен въпрос, с който се заела. " Това е тематиката, която вълнува България и Европа. Намираме правилния път в тази сензитивна тематика - градивен разговор, полемика, обмяна на отзиви. Координационната платформа, която Комисията предлага, се употребява по най-хубавия вероятен метод. Така и украинската страна, и петте страни, които бяха загрижени какво ще се случи след премахването на рестриктивните мерки, ще проведат разговор и ще намерят решения ", показа тя.

По думите ѝ на три транша Европейска комисия дава помощ на земеделците. " През март беше първият, а през юни - вторият. При него имаше опция за прибавяне на до 200% държавно финансиране към европейското. Следващият транш е от към 300 млн. лева Европейски Съюз дава финансова поддръжка, има разговор и в идващите 30 дни ще бъде следен експортният режим на четири вида артикули - царевица, пшеница, рапица и слънчоглед ", изясни еврокомисарят. 

По отношение на ПВУ, Иванова посочи, че с цел да получим средствата, би трябвало да осъществим поетите от нас задължения. Тя акцентира, че има прочут риск изплащането на идващия транш да се забави. Еврокомисарят съобщи, че други страни също предоговарят проекта си за възобновяване, само че посочи, че забавянето при нас е най-значително.

Иванова уточни, че присъединението на България към Шенген остава приоритет за Европейска комисия. Продължаваме да работим до момента в който реализираме триумф, добави тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР