Важни съвети към родителите, чието дете се подготвя за планова

...
Важни съвети към родителите, чието дете се подготвя за планова
Коментари Харесай

Как да подготвим детето си за планова операция?

Важни препоръки към родителите, чието дете се приготвя за планова интервенция – от доктор Виктория Стоянова – анестезиолог-реаниматор в МБАЛ ВИТА

, за всеки родител е голям потрес една идна интервенция на детето му, без значение дали тя е дребна или по-сериозна. Какво е най-важното да знаем в тази обстановка?

Преди идна планова оперативна намеса детето би трябвало да е крепко и да не е имало контакт със заразни болести най-малко 10 дни преди интервенцията.

Аз персонално предлагам персоналният педиатър на детето да е осведомен за идната намеса и детето да бъде заведено при него за мнение по отношение на здравословното му положение, преди постъпване в болничното заведение за оперативната намеса.

 

Необходимо ли е да тестваме детето си за  алергии от упойката?

При съществуване на към този момент известна алергия или сходно на алергия положение е значимо това да бъде разисквано с анестезиолог при нужда. Той ще ви насочи към експерт алерголог и ще ви изясни какви спомагателни проучвания, биха били необходими  съответно за вашето дете.

 

Какво е значимо да попитаме анестезиолога преди интервенцията?

При срещата с анестезиолога преди интервенцията ще бъде в детайли разискван въпросника, който  се попълня от родител или аставник на детето. Специално внимание се обръща на приема на храна и течности преди интервенцията. Анестезиологът ще ви изясни тъкмо по часове по кое време може да давате храна и/или вода на детето. Различните възрасти при децата имат своите специфики на хранене и по тази причина ние в детайли обсъждаме и обясняваме хранителния проект на детето.

Всичко това се прави в името на здравето и благополучието на детето. От една страна, то не трябва да е подложено на изтощително недояждане, въпреки това се цели постигането на,,празен,, корем, с цел да се избегне опцията за връщане на храни или течности от стомаха през хранопровода и попадането им в белия дроб на детето.

Наличието на  клатещите се зъбки е още един от значимите за нас като анестезиолози въпроси. Както и съществуването на съпътстващи болести, характерни състояния  и фамилна обремененост на детето.

При диалога с анестезиолога ние във обясняваме на родителите какво съставлява в общи линии анестезията, какъв тип упойка ще бъде приложена на съответното дете, като по този метод се стремим да отстраняваме част от страховете на родителите и да подготвим детето. Задължително се подписва и документ за осведомено единодушие за упойка.

 

Какво се случва, какъв е редът, когато родителите и детето дойдат в в болничното заведение в деня на интервенцията?

При нас във МБАЛ ВИТА децата постъпват първо в подготвителна зала, където получават премедикация - това е вещество, което цели да успокои, да отпусне детето и да го приготви за идната упойка.

Така децата могат елементарно да бъдат отделени от родителите и заведени в операционната зала, без това да бъде неприятни преживяване за тях. При дребен % от децата, това вещество може да има абсурден резултат – да докара до демонстрация на експанзия или възбуденост. При тези случаи по преценка на анестезиолога се прави различен тип подготовка на детето или то се завежда до операционната с родителя си.

В операционната зала детето  се приспива, като вдишва газова примес от О2 и упоителен газ. Ако детето се опасява да легне, може да заспи седнало. Маските, с които се подава упойващата примес, са транспарантни, с цел да не го плашат. При по-големите деца след предоперативния диалог децата се водят от анестезиолога напряко в залата и се приспиват с маска, без да е нужна премедикация.  Важен е самостоятелният метод към детето,  всяко има своите страхове, особености и желания. Често ние се сприятеляваме с тях по време на консултацията, това доста улеснява нашата работа и е добре за спокойствието и самочувствието на детето. Лично аз считам, че родителите би трябвало да поддържат връзка с децата си, да им обяснят в общи линии, че им следва операция,че ще се наложи да са в болница, че ще се правят проучвания, значимо е да подготвим и успокоим детето още от у дома. Така то по-лесно ще одобри стресовата обстановка, с която му следва да се сблъска.

 

Може ли детето да се разсъни по време на анестезията?

По време на анестезията и до момента в който трае интервенцията, непрестанно се наблюдават главните витални функционалности на детето - сърдечна периодичност и темп, засищане на кръвта с О2 и артериално кръвно налягане, температура  и други. Щастлива съм да споделя, че в болница ВИТА разполагаме и със специфична инсталация, с която следим дълбочината на анестезията  при деца.

Отговорността на анестезиолога по време на интервенцията е цялостното положение на детето, това значи то да бъде обезболено и в положение, осигуряващо комфорт на детето за осъществяване на съответната операция или интервенция.

 

Какво съставлява каудалния блок?

Това е тип спомагателна упойка, който се ползва на детето, откакто то към този момент е приспано. С доста тънка игла се прониква в епидуралното пространство на равнището, където е границата на кръстната с опашната кост. На това равнище няма гръбначен мозък, който да бъде травмиран. Целта е да се обезчувствят нервите за болежка от пъпа надолу. Техниката е въведена преди десетилетия,използва се в целия свят и е потвърдила свойте преимущества.
Този тип упойка продължава да работи 3-4 часа след края на интервенцията и оказва помощ на детето да преодолее острата постоперативна болежка и доста понижава болката по време на интервенция, това ни разрешава да понижим концентрацията на упойващата примес и детето да се върне от положение на дълбока упойка в положение на лекомислен сън.

 

А по кое време може родителят да види детето след привършване на интервенцията?

Когато интервенцията завърши и детето се разсъни, то се извежда от операционната зала, съпроводено от анестезиолога и анестезиологичната сестра в залата за „ пробуждане ”, където се изчаква цялостното отзвучаване на резултатите на анестезията. В нашата болница родителите се извикват в залата за пробуждане и те остават дружно с детето си до цялостното му възобновяване от анестезията и покриването на нужните критерии, с цел да бъде преведено в отделението.

При изпращането на детето дружно с родителя към отделението се дават рекомендации по какъв начин да се стартира зареждането на детето и кой да е приемът на течности.

 
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР