Въглищната електроцентрала Брикел декларира, че няма да гори отпадъци в

...
Въглищната електроцентрала Брикел декларира, че няма да гори отпадъци в
Коментари Харесай

ТЕЦ Брикел нямало да гори боклук, кани екоорганизации за общо решение

Въглищната електроцентрала " Брикел " заявява, че няма да гори боклуци в мощностите си макар решението на Върховния административен съд, което изненадващо разреши осъществяването на тази активност без да се направи оценка за въздействието върху околната среда и здравето на хората. Дружеството, свързвано с предприемача Христо Ковачки също по този начин разгласи, че е готово да заплати правосъдните разходи на екоорганизациите " Грийнпийс-България " и " За Земята " позагубеното от тях дело, само че при изискване, че те седнат на една маса с представители на предприятието, с цел да решат какво да е бъдещето му.

" Няма решение, което да промени желанието ни да не използваме боклуци в горивния си микс. Отказахме се преди месеци, тъй като по този начин желаеха хората. Друг е въпросът, че беше положително и екологична опция, само че това е към този момент минало, а ние гледаме напред ", съобщи в известие да медиите Янелин Павлов, изпълнителен шеф на " Брикел ".

" Искаме да заложим на поетапното заменяне на въглища с биомаса, което е възобновим източник на сила и 100% екологично ", добавя той. Според него, в случай че природозащитниците видят и в това опасност, това ще значи, че водят борба за заличаване на български енергийни предприятия, а не за екологични производства.

От централата осведомят още, че са склонни " обществено и транспарантно " и " без подмолни сделки " да възстановят на двете организации правосъдните разноски за 8500 лева, само че при изискване, че седнат на една маса и дадат " най-малко едно градивно решение или предложение, желаеме да забележим имат ли хрумвания, които са в посока на опазване на българската енергетика ".

" Бихме желали те да станат част от решението, а освен да показват проблеми.Ние сме подготвени за смяна, подготвени сме да влагаме в по-екологично произвеждане ", заявяват от въглищната централа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР