Въглехидратите са една от най-страшните“ съставки в нашия хранителен режим.

...
Въглехидратите са една от най-страшните“ съставки в нашия хранителен режим.
Коментари Харесай

Бавноусвоими въглехидрати - какво трябва да знаем

Въглехидратите са една от „ най-страшните “ съставки в нашия хранителен режим. Повечето диети в днешно време се основават на ниско наличие на въглехидрати, в случай че не и тоталната им липса. А те се съдържат в съвсем всяка една група храни, които консумираме – плодове, зеленчуци, зърнени култури, млечни артикули и даже в някои богати на протеини храни като бобови и ядки.

Бавни и бързи въглехидрати

Бавноусвоимите въглехидрати се съдържат в плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни. Те са богати на фибри и затова лишават повече време за мелене и повишават кръвната захар по-бавно. Също по този начин те ни оставят сити за по-дълго време.

От друга страна, бързите въглехидрати, които се намират в рафинирания бял самун и хлебните произведения с добавена захар, са лишени от фибри и други здравословни хранителни субстанции. Както подсказва името им, провокират бързо повишаване на кръвната захар и се усещаме гладни, скоро откакто сме яли.

Кои мудни въглехидрати можем да ядем

Зеленчуци

Всички зеленчуци, които не съдържат нишесте, са подобаващи. Такива са спанак, къдраво зеле, домати, броколи, карфиол, краставица, лук и аспержи. Яжте по малко на всяко хранене, с цел да получите здравословно количество въглехидрати, които ще ви обезпечат постепенно, само че устойчиво доставяне с сила в продължение на часове след хранене.

Плодове

 Бавноусвоими въглехидрати

Повечето плодове имат невисок до сдържан гликемичен показател. Ако желаете да ядете единствено най-бавноусвоимите въглехидрати, с цел да сведете до най-малко вариациите в равнищата на кръвната си захар, избягвайте тропическите плодове като папая, манго и ананас. Вместо това похапвайте пъпеши, череши, ябълки, сливи и круши.

Консумирайте цели или нарязани плодове, които са минимално обработени. Плодовите сокове, сушените плодове и консервираните плодове съдържат въглехидрати с бързо освобождение.

Сладки картофи

Въпреки че елементарните картофи съдържат въглехидрати, които могат бързо да покачат равнищата на кръвната ви захар, сладките картофи са добър техен сурогат с постепенно освобождение. Сервирайте печени сладки картофи или пюре от сладки картофи, които да съпровождат вашите здравословни ястия.

Ядки и ядково масло

 Ядково масло е с бавносувоими въглехидрати

Ядките и маслото от ядки съдържат доста малко въглехидрати и заради високото си наличие на фибри, протеини и здравословни мазнини, тези въглехидрати се усвояват с доста мудни темпове. Добавянето на няколко ореха към салата, яденето на шепа макадамия или яденето на бадемово масло върху резенчета плодове са положителни разновидности, с цел да се почувствате заситени и заредени с сила до идващото си хранене. Избягвайте захаросаните и покрити с шоколад ядки и се придържайте към натурално масло от ядки, което не съдържа добавени подсладители.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР