В зоната на изоставения поради ядрена авария украински град Чернобил

...
В зоната на изоставения поради ядрена авария украински град Чернобил
Коментари Харесай

Фотоволтаичен парк за 100 млн. евро строят в зоната около Чернобилската АЕЦ


В зоната на изоставения заради нуклеарна повреда украински град Чернобил още веднъж ще се създава електрическа енергия. Проект за построяването на слънчев парк в радиоактивната зона се чака да получи зелена светлина от украинските управляващи през идващия месец, осведоми организация Bloomberg.

Зад първия по рода си план в Чернобил стои група вложители, които възнамеряват да вложат 100 млн. евро в построяването на възобновими енергийни източници в изоставената околност, печално известна с тежка промишлена повреда, зародила на 26 април 1986 година в руската Чернобилска атомна електроцентрала.

Начинанието ще се осъществя от украинската инженерна компания Rodina Energy Group Ltd., в партньорство с Enerparc AG - компания за чиста сила, основана в Хамбург, Германия. Проектът ще бъде с мощ 1 мегават, като построяването му ще коства към 1 млн. евро, показва Евгени Варягин, изпълнителен шеф на Rodina.

„ Малко по малко желаеме да усъвършенстваме чернобилската зона”, споделя Варягин. „ Не би трябвало да има черна дупка в средата на Украйна. Нашият план ще се намира на 100 метра от реактора”, прибавя Варягин.

През юли 2016 година украинският министър на екологията разгласи проектите за усъвършенстване на изоставената зона към авариралата атомна електроцентрала. Радиацията в този район не разрешава земята да се употребява за земеделие или залесяване, като инсталирането на мощности за възобновимата сила наподобява добър вид за съответния терен, напомня profit.bg.

Чернобил разполага с електропреносна мрежа, която свързва огромните градове в Украйна, останала от времената, когато атомната централа е работела обикновено.

За да притегли вложители, държавното управление разгласи ниска цена за земята и високи изкупни цени на електричество. Така Rodina и Enerparc си осигуриха контракт за изкупуване на творби ток на цена от 15 евроцента за киловатчас до 2030 година Това е с към 40% по-висока цена от горната граница в Европа на показателя Bloomberg New Energy Finance’s, който мери разноските за слънчева сила.

„ Високата цена е заради рисковия пазар, толкоз е просто”, споделя Пиетро Радоя, анализатор в BNEF. „ Предполагам, че вложителите са там заради по-високите приходи”, прибавя той. Други енергийни компании също показаха интерес към украинските проекти. Сред тях са френската Engie SA и китайските GCL System Integration Technology Co. Ltd. и China National Complete Engineering Corp.

Rodina и Enerparc възнамеряват да разпрострат плана до общо 100 мегавата конфигурирана мощ в Чернобил. Украйнската компания е отворена за нови партньорства в бъдеще, показва Варягин. Rodina има слънчеви паркове в Украйна, Беларус, Турция, Армения и Казахстан, като конфигурираните мощности общо доближават до 150 мегавата.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР