“В зараждането на инфлационните процеси всички централни банки изоставаха в

...
“В зараждането на инфлационните процеси всички централни банки изоставаха в
Коментари Харесай

Нито в ЕС, нито в САЩ, монетарната политика не води до икономическо забавяне | Бизнес, 03.02.2023

“В зараждането на инфлационните процеси всички централни банки изоставаха в стягането. Федералният запас действаше по-агресивно, а ЕЦБ беше по-изоставаща, тъй като смяташе, че инфлационните процеси ще са по-кратковременни. От друга страна, опасенията за енергийна рецесия накараха ЕЦБ да не работи затягащо, с цел да даде глътка въздух на потребителите и бизнеса. “ - това съобщи създателят на KY research Красимир Йорданов.

Йорданов разяснява и за какво на последното си съвещание, ЕЦБ е нараснала главния лихвен % с 50 б.т., до момента в който Федералният запас предприе стъпка от едвам 25 процентни пункта. Според госта, ФЕД търси резултат на “леко приземяване ”, което по едно и също време да отслаби инфлацията - без да предизвика криза или растеж на безработицата.
Инфлацията е в Европа е по-висока от Щатите, по тази причина и ЕЦБ сега подвига лихвите с по-голяма стъпка от своите сътрудници в Съединени американски щати.
Красимир Йорданов, създател на KY research

За Йорданов, Европейски Съюз е получил косвена поддръжка от Китай с решението на Пекин за политика на “нулев Ковид ”, което понижи търсенето и потреблението на сила през 2022-ра.

“Нивото на действителните лихви е негативно. Покачване на номиналното равнище на лихвите не е проблем. Нарастването на приходите на семействата и приходите на фирмите изпреварва на повишаването на лихвените проценти. Това значи, че все пак, семействата усилват спестяванията, а фирмите - облагите. Проблемът идва когато имаме невисок ритъм на напредък на заплатите - това задейства стесняване на потреблението, и едвам тогава можем да приказваме за същинска рестриктивна политика. Сега нито в Европейски Съюз, нито в Съединени американски щати, монетраната политика не може да създаде едно осезаемо икономическо закъснение.

Успя ли Германия да обезпечи задоволително терминали за полутечен газ и ще продължи ли ЕЦБ да покачва лихвите с по-голяма стъпка от тези на ФЕД? Вижте повече във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР