В западните и северни квартали на украинската столица Киев хората

...
В западните и северни квартали на украинската столица Киев хората
Коментари Харесай

От нашите пратеници в Киев: Хората се завръщат постепенно към домовете си

В западните и северни квартали на украинската столица Киев хората се завръщат последователно в опит да възстановят живота си. Докато локалните управляващи разминират региона, поданици на селищата, до които е минавал фронтът или в които са влезнали съветски бойци, се завръщат последователно по домовете си.

Това е останало от търговски център и дружество за произвеждане на гуми в едно от предградията на Киев. На метри отсам съветските и украински войски водят сражения в първите дни на войната и през март.

Красимир Костадинов живее наоколо. От 24 февруари до момента.

" Намираме се пред дружество, обвързвано с автомобилната индустрия. Както се вижда, има попадение в него, изгоряло е изцяло ", сподели Красимир Костадинов.

От прозореца на жилището си Красимир е виждал размянат на огъня сред украинците и руснаците. Научил се е да разграничава звуците на войната.

" Звукът е... не е като другите. По принцип тук се научихме да разграничаваме звуците - по кое време кой стреля, по кое време работи ПВО-то ", сподели Красимир Костадинов.

Чрез взаимопомощ хората като Красимир, решили да останат след 24 февруари, съумяват да оцелеят до изтеглянето на съветските сили. Местен магазин бил спасението.



" Имаше проблеми с доставката на самун. По някакъв метод с общи старания на всички поданици на комплекса - брашно, квас, в този магазин пекоха самун за хората ", описа Красимир Костадинов.

Красимир напуснал Киев за няколко седмици към Западна Украйна. Сега се е завърнал.

- Да, аз оставам.

- А в случай че се почне отново с войната?

- Пак ще отидем някъде на безвредно място.

На няколко километра отсам в село Стоянка Елена е с трептящ глас си спомня първите дни на войната.

" В 5:00 ч. сутринта започнаха да прелитат самолети, бомбардировачи, всички скочиха, летяха над нешето село към Хостомел. Ние бяхме потресени. И до ден-днешен не мога да схвана за какво се случи всичко това.

Елена напуснала дома си на 7 март.

" Защото непрекъснато имаше бомбардировки. По цяла нощ: детонации, детонации. Не можеш да спиш. В нашия дом не попадна бомба, само че други бяха разрушени. На тази улица, на долната, на идната ", описа Елена.

Тя е работела като здравно лице в завода “Антонов”. Децата ѝ са в Киев. Сега разчиства остатъците от кабели и прозорци от двора и дома си, като мисли, че все още това не е рисково.

На метри от вкъщи ѝ военните разминират гората. Стотици квадратни километри терени край Киев към момента са цялостни с мини.

След Великден с жена си и двете си деца в селото се връща и Александър.

" Да, рисково е, само че сме готови. Имаме мазе, където ще се скрием при заплаха. В началото на войната отидохме в Западна Украйна. Просто искахме да се върнем към този момент вкъщи ", сподели Александър.

Къщата на Александър е една от дребното в селото, които са здрави.

" Да. Домът ни, популярност Богу, е непокътнат. Радваме се, че къщата оцеля и е здрава. Надяваме се руснаците да не се върнат повече ", сподели Александър.

Багажът им е стегнат и са подготвени незабавно да тръгнат още веднъж на запад. Както са създали на 25 февруари.

" Напуснахме селото ден след началото на войната. Чухме детонациите и сраженията в Хостомел. На другия ден просто си тръгнахме ", съобщи Александър.

На другия завършек на селото срещаме 5-годишния Владимир, който е наследник на един от локалните военни разузнавачи. Баща му не желае да бъде заснеман.



Показва ни осколките, които са попаднали в двора му. Днес детето му си играе с тях. Владимир желае да стане боец, като порасне огромен. Всички в Киев и покрайнините чакат напрегнати няколко седмици.

" В Киев войната като че ли не е толкоз забележима, само че приказвах с няколко души, които се върнаха от ротация от Източна Украйна. Те споделят, че войната в действителност е доста динамична. Руснаците са разполижили всичките си сили в Източна Украйна и вършат всичко допустимо да напреднат повече на украинска територия. Убиват доста украински бойци. Руските сили напредват постепенно, само че постeпенно към центъра на Украйна, превземайки град след град, унищожавайки ги по пътя ", съобщи Ина Совсун, народен представител от партия “Голос”.

Минути след края на изявлението ни сирените за въздушна заплаха в Киев се включват за пръв път от 24 часа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР