В Закона за държавния бюджет, който се гласува от парламента,

...
В Закона за държавния бюджет, който се гласува от парламента,
Коментари Харесай

Минималните заплати във ВУЗ стават 1300 за асистент, 1600 - за професор

В Закона за държавния бюджет, който се гласоподава от Народното събрание, са заложени средства за изравнителна дотация, с цел да може във всички висши учебни заведения да бъдат достигнати регламентираните минимални заплати на преподавателите. Минималната работна заплата за помощник би трябвало да е 1300 лв., за основен помощник - 1400 лв., за доцент - 1500 лв., а за професор минималната заплата да е 1600 лв.. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при подписването на Споразумение със Съвета на ректорите на висшите учебни заведения, с Националния браншов профсъюз " Висше обучение и просвета " към КНСБ и със Синдиката " Висше обучение " към КТ " Подкрепа ".

Образователният министър посочи, че това са минимални работни заплати за преподавателите, а в някои висши учебни заведения те са доста по-високи.

Председателят на Националния браншов профсъюз " Висше обучение и просвета " към КНСБ доцент Лиляна Вълчева сподели, че с подписаното през днешния ден съглашение ще може да се реши казусът с огромните неравенства в системата на висшето обучение. Тя разяснява, че не е обикновено в този момент да има " 700 лв. заплата за помощник в едно висше учебно заведение и над 1500-1600 лв. - в друго висше учебно заведение ".

Ректорът на Софийския университет " Св. Климент Охридски " проф. Анастас Герджиков, който е и ръководител на Съвета на ректорите, съобщи, че посредством съглашението страната ще даде спомагателни средства за внезапното повишение на заплатите на преподавателите във висшите учебни заведения - в доста университети ще е с 50-60 %.

Чрез съглашението всяко висше учебно заведение би трябвало да утвърди политика за настоящите условия към студентите през цялата образователна година, сподели министър Вълчев. Той изясни, че " всички висши учебни заведения ще би трябвало всяка седмица да разпореждат задания, планове и четене на книги от студентите ". Образователният министър съобщи, че е бил сюрпризиран, че в системата на висшето обучение е имало " преподаватели без правила, може да има и учител с частична норма и отново да получава цялостна заплата, а такава нещо няма в учебното обучение ".

Затова в съглашението е записана минимална норма от 300 часа, записано е, че няма да се получава заплата, в случай че няма норма и това е съображение за освобождение на учител. Висшето обучение е образец за сфера, която сега се реформира, като това стартира в последните пет години, разяснява министър Красимир Вълчев. Той заяви, че се залагат повече средства за висшето обучение - в бюджета за 2021 година и в оперативната стратегия.

Образователният министър съобщи, че има преподаватели във висши учебни заведения, които са с доста дни отпуск и предложи на ректорите да ги призоват, с цел да бъдат " изчистени ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР