В Южна Сърбия турска компания за автомобилни части бе приветствана

...
В Южна Сърбия турска компания за автомобилни части бе приветствана
Коментари Харесай

Кризата в Турция може да отслаби усилията й за влияние на Балканите

В Южна Сърбия турска компания за автомобилни елементи бе приветствана като избавител: нейната нова фабрика сътвори стотици работни места и вдъхна нов живот в района, който дълго време беше изостанал и унищожен по време на войните от 90-те години.

Но след трагичния срив на цената на турската лира тази година вследствие на опасенията на вложителите и на дипломатически спор със Съединени американски щати в Сърбия и останалата част от Западните Балкани се появи безпокойствие, че сходни вложения от Турция може да престанат.

Анализаторите считат, че финансовите разтърсвания в страната може да забавят бъдещи турски вложения в Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония, Албания и Косово, където Анкара се бори за въздействие, както икономическо, по този начин и политическо, в съревнование с Европейския съюз, Китай и Русия.

" Обезпокоени сме, че рецесията в Турция не може да остане без последствия за нас ", сподели сръбският министър на търговията Расим Ляич наскоро, когато падна цената на турската лира.

Търговията сред Западните Балкани и Турция набъбна от 430 милиона $ през 2002 година до 3 милиарда $ през 2016 година, като на Сърбия се пада близо една трета от нея. Турция в този момент е измежду първите 10 търговски сътрудници на Сърбия и първите три на Косово.

Западноевропейските водачи се безпокоят от възходящата властническа власт на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и се притесняват, че той може да ускори въздействието си на Балканите. Страните от Западните Балкани официално желаят да се причислят към Европейски Съюз, само че техните желания в действителност бяха замразени поради вътрешните проблеми на Европейски Съюз като Брекзита и това това изложи Балканите на в допълнение икономическо и политическо въздействие на Турция, Китай и Русия.

Балканите бяха под Османско господство 500 години, което значи, че тук има и културни връзки - да вземем за пример мюсюлманското завещание в Босна и Херцеговина и Косово, - които оказват помощ на Турция да си обезпечи наличие там.

Някои считат, че Западните Балкани са много значими геополитически за Ердоган и Турция ще се опита да резервира съществуващите вложения и търговия с тях.

Александър Медоевич, член на управителния съвет на Турско-сръбския бизнес съвет, споделя, че Турция евентуално ще продължи да възнамерява вложения, само че те може да бъдат забавени.

" Колебанията в цената на локалната валута постоянно оказват въздействие на стопанската система и сега въздействат на турската стопанска система ", споделя Медоевич. Той обаче прибавя, че " Балканите са стратегически район за турските вложители ".

В най-вече мюсюлманската Босна и Херцеговина турските вложения към момента са много скромни, само че политическото въздействие на Турция набъбна след кървавата война през 90-те години. Турски благотворителни организации възвръщат мостове и остарели османски джамии и финансират образованието. Те са дали към 300 милиона евро за нетърговски планове в Босна и Херцеговина.

Демонстрирайки повишаването на политическото си въздействие в Босна и Херцеговина, турският президент Ердоган провежда през май избирателен протест в босненската столица Сараево, откакто сходни манифестации бяха неразрешени в Германия и Австрия.

Макар че Турция не е огромен вложител в Босна и Херцеговина, предходната година Анкара даде обещание 3 милиарда евро за финансиране на строителството на автомагистрала сред Сараево и Белград и публични представители чакат планът да се реализира.

Медоевич споделя, че Турция гледа на Балканите, изключително на Сърбия и на членката на Европейски Съюз Хърватия, на първо място като на " входна врата " за нейните артикули към Европейския съюз.

И до момента в който има въпросителни за новите вложения, това може да предвещава положително за към този момент съществуващите като фабриката за аварийни елементи във Владичин хан - малко, неугледно градче с към 20 000 поданици, където се шири безработица. Тя създава основно гумени елементи за системи за изстудяване и отопление за клиенти като Фолксваген, Шкода, Ауди или Порше.

Турският шеф на фабриката Фикрет Айнибал споделя, че компанията майка Теклас Аутомотив към този момент не е взела решение за прекъсване на вложенията в Сърбия и в района, тъй като капиталовите й проекти се вършат за интервал от пет до 10 години. Във всеки случай, споделя Айнибал, компанията може да влага повече, когато разтърсванията в Турция бъдат овладени.

" Ние мислим да разтеглим активността си в района. "
Йована Гец и Душан Стоянович от Асошиейтед прес, превод за БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР