В Южна Италия бяха отчетени над 47 градуса на сянка.

...
В Южна Италия бяха отчетени над 47 градуса на сянка.
Коментари Харесай

В Южна Италия бяха отчетени над 47 градуса на сянка

В Южна Италия бяха регистрирани над 47 градуса на сянка. Невижданите горещини идват и едно име непрекъснато се чува, както от климатолози и метеоролози, по този начин и от елементарните хора - Ел Ниньо. 

Ел Ниньо е топлата фаза на Южното съмнение и съставлява изменение в температурата на повърхностния пласт на водата в екваториалната част на Тихия океан. Досега учените са открили, че Ел Ниньо се характеризира с линия топли океански води, навлизаща в централния и източно-централен тропичен пояс на океана и достигаща до крайбрежието на Южна Америка. Тези условия са свързани с високо атмосферно налягане в западния Тихи океан и ниско налягане в източните му елементи. Фазата Ел Ниньо нормално се повтаря през към четири години, само че съгласно наличните данни циклите могат да не престават сред две и седем години. В процеса на развиване на Ел Ниньо преваляванията се концентрират в интервала септември-ноември. Развиващите се страни, подвластни от селското стопанство и риболова, най-много разположените към Тихия океан, са най-силно наранени от резултатите на Ел Ниньо.

Смята се, че Ел Ниньо се повтаря в продължение на хиляди години. Така да вземем за пример, Ел Ниньо наподобява оказва въздействие на културата моче в днешно Перу с нейните човешки жертвоприношения, целящи попречване на дъждовете. Известни са и химически маркери за нараснали повърхностни морски температури и увеличени превалявания вследствие на Ел Ниньо при проби от корали на възраст към 13 хиляди години. Към 1525 година, когато Франсиско Писаро идва в Перу, той отбелязва превалявания в пустините, което е и първото документално удостоверение за резултатите на Ел Ниньо. Съвременните способи за проучване и разбор на данните откриват най-малко 26 повторения на Ел Ниньо от 1900 година насам, като тези през 1982 - 1983, 1997 - 1998 и 2014 - 2016 са измежду най-силните известни, написа Стандарт.

Още при започване на годината учените показаха терзанията си, че завръщайки се след няколко години, Ел Ниньо може изцяло да промени метеорологичните модели и предвижданията за сезоните през 2023 и 2024 година, и то изключително за зимата.

Океанските аномалии и техните промени могат да повлияят доста на сезонните метеорологични модели и най-много през зимата, когато атмосферното налягане е най-силно.

През май от Световната метеорологична организация споделиха, че през идващите няколко години метеорологичният феномен Ла Ниня в Тихия океан, който постоянно намалява световните температури, ще се промени в Ел Ниньо, неговият топъл аналог.

" Следващите няколко месеца - сред май и юли, имаме 60% възможност да навлезем във фаза Ел Ниньо. Тази възможност ще се усили до 70%, в случай че разгледаме интервала от юли до август. И даже до 80%, в случай че разгледаме температурите към предишния август. Ето къде сме в този момент. Очакваме, несъмнено, това да промени времето и климата в международен мащаб ", съобщи пред публицисти в Женева ръководителят на районния отдел за климатични прогнози към СМО Уилфран Муфума Окиа. На въпрос дали се знае с какъв брой ще се увеличи температурата на Земята, той сподели, че " няма настояща оценка ". От СМО можели да плануват единствено силата или продължителността на Ел Ниньо.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР