В йога почти всички пози се наричат с имена на

...
В йога почти всички пози се наричат с имена на
Коментари Харесай

Защо кучешки пози в йога? Йога със Стела Колева


В йога съвсем всички пози се назовават с имена на животни. Още от древността хората са имали афинитет към имитирането им. Децата не престават да го вършат и то напълно инстинктивно. Определено има за какво. Някои животни вършат всекидневно и неколкократно всички нужни и потребни за гръбнака извивки. Ако и хората толкоз постоянно се разтягаха, нямаше да имат проблеми с кръста и врата.

Движенията на кучетата да вземем за пример са естествени и интуитивни. Една от най-често срещаните пози в йога и то във всички практики и стилове от начинаещи до напреднали е „ куче гледащо надолу” в превод от достоверното си название - Адо Мука Шванасана.

Забележете,че кучетата неумишлено я практикуват всеки ден по няколко пъти. Преди лягане, преди ставане, непрекъснато. Ползите от тази асана са още по-наситени за хората. Тя има потвърден резултат върху възтановяването на гръбнака и оказва помощ при хора и деца с гръбначни изкривявания. Освен това огъвкавява бедрата и прасците. За хора със стегнати ахилесови сухожилия или заболели стъпала,тази поза е берекет като изцяло усъвършенства гъвкавостта на тялото. Хората, които страдат от болки в кръста, могат умерено да я извършват, тъй като освен, че няма да им навреди, само че ще облекчи болката в лумбалната област.

Свързани публикации.. Коя йога поза да практикувате за стягане на корема? Йога със Стела Колева 0 Как да заздравим ръцете с йога поза? Йога със Стела Колева 0 Защо практикуваме йога боси? Йога със Стела Колева 0

Застанете на колянна опора на постелката, на четири опорни точки като раменете са над китките, а коленете под бедрата. Докоснете земята с пръстите на краката. Отлепете коленете от земята и започнете да повдигате тялото обратно до момента в който гърбът се изпъне. Не бързайте. В момента, в който сте повдигнали коленете от земята, не изпъвайте краката незабавно, а повдигнете опашката нагоре. От тази позиция натиснете плешките на вътре и изпънете ръцете. Приоритет в позата е гръбначният дирек, по тази причина първо работете върху това гърбът да се изправи и след това краката да се обтегнат, а не противоположното. Свалянето на петите приключва асана,но това се случва, когато тя се практикува постоянно и изисква време да се огъвкавят ахилесовите сухожилия и прасците. За някои хора това е елементарно изпълнимо, за други по-трудно, за това не напрягайте краката до болежка, само че практикувайте позата постоянно. В началото не мислете за стъпалата, а за гръбнака.

Поза „ куче гледащо надолу” може да се практикува от хора на всякаква възраст и деца

,както и по време на бременност. Когато се извършва вярно, няма възможност от контузии. Често хората се оплакват,че не могат да задържат дълго в нея по две аргументи: първата е, че им се пързалят ръцете напред, а втората е, че ги заболяват китките. За да се избегне плъзгането на тялото, е нужно благодарение на дланите да се избутва цялата тежест към петите. Ако въпреки всичко тялото не се задържа и се усеща превъртане, тогава проверете дали това е по този начин на друга друга постеля, тъй като може тази, която ползвате, да не е подобаваща за йога. Натоварването в китките е втората причина за мъчно задържане в поза „ куче гледащо надолу”. С цел да се предпазат китките е належащо тежестта на тялото да не пада върху тях, а противоположното с дланите да се избутва нагоре и обратно. Ако ръцете са стегнати и изпънати и няма да се усеща напрежение в китките. Докато вдишате и извишвате в позата през носа, не стягайте корема и не повдигайте главата нагоре , тъй като ще си контузите врата. Изпълнявайте я няколко пъти с почивки или сред останалите асани.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР