В Йемен се води една мръсна и човеконенавистна война. И

...
В Йемен се води една мръсна и човеконенавистна война. И
Коментари Харесай

Всички тези страни имат вина за ужаса в Йемен

В Йемен се води една мръсна и човеконенавистна война. И всеки, който доставя там оръжия, носи сериозна виновност за филантропичната злополука в тази страна. Германия не трябва да го не помни, разяснява Райнер Золих в разбор за Deutsche Welle. 
До края на септември немското държавно управление би трябвало да вземе едно мъчно решение. То би трябвало да дефинира дали възбраната за доставки на оръжия за " страни, които са директно забъркани във войната в Йемен " да бъде анулирана, удължена или даже в допълнение затегната.
Някои европейски сътрудници на Германия, най-много Франция и Англия, както и немската оръжейна промишленост, насочат претенции ембаргото да бъде смекчено или даже да бъде прекъснато. Франция и Англия предизвестяват, че има потребност от спазването на " договорна дисциплинираност " в взаимни планове, засягащи район, в който европейците нямат съвсем никакви надеждни сътрудници. А оръжейната промишленост е загрижена за бъдещето на своя бизнес и предизвестява, че се чакат загуби на работни места.

Правилно е всички тези причини да се вземат поради. Важно е и това, че външната политика и външноикономическите връзки не трябва да се водят единствено от морални правила: воюващите в Йемен страни получават своите оръжия от най-различни източници, някои от които нямат никакви задръжки да печелят пари от войната. Пък и воюващите въобще не разчитат на доставки тъкмо от Германия. Защо тогава да се приключват тези доставки, откакто други страни и компании сполучливо запълват празнината и вероятно печелят още по-добре от всеобщите убийства в Йемен?
Въпреки това е нужна възбрана на доставките на немско оръжие за тази страна. Смятам даже, че това е политическо и морално обвързване на Германия. Фактът, че други страни не се двоумят да доставят въоръжения или съставни елементи с военно предопределение за воюващите страни, не трябва да става опрощение за немските политици. Подобни доставки опонират на всички политически полезности и цели, които Федералната република пази от своето основаване до наши дни. Те опонират и на духа на немската конституция. А в политиката е също като в живота: щом никой не се осмелява да поведе останалите с положителния си образец, всичко си остава както досега.

Тази седмица отчетът на Организация на обединените нации още веднъж ни сподели по фрапантен метод какъв брой брутално работят всички воюващи страни в Йемен. Те употребяват страната като пленник на своите частни ползи и цели - това с особена мощ се отнася до Иран и Саудитска Арабия, които водят задочна война на йеменска земя. Водената от Саудитска Арабия коалиция безскрупулно бомбардира всевъзможни цивилен цели като учебни заведения и лечебни заведения. Подкрепяните от Иран хути също обстрелват жилищни квартали. И те, и съперниците им са упреквани в изтезания, изнасилвания и отвличания на хора.
Организация на обединените нации разполага с улики за това, че воюващите страни вземат участие и в друго закононарушение - напълно умишлено те оставят хора да измират от апетит, пробвайки се по този метод да повлияят на изхода от войната. Това е мръсна и човеконенавистна война, в която нито една от воюващите страни не е опазила ръцете си неомърсени от почтена кръв. Същото се отнася и до поддръжниците от чужбина: всеки, който доставя оръжия за Йемен, носи сериозна виновност!
Организация на обединените нации с право обръща внимание на това, че доставките на оръжия от Иран, само че също и от Съединени американски щати, Франция и Англия би трябвало да се считат за съучастничество във военни закононарушения.

Затова възбраната за доставки на оръжия за Йемен не трябва да се анулира или смекчава. Тъкмо противоположното е нужно - тя би трябвало да бъде затегната в допълнение. Известно е, че има скандално огромен брой малки врати и изключения, заради което представители на опозицията в Германия - да вземем за пример от Партията на Зелените - приказват за " възбрана с плацебо резултат ", който да приспи вниманието на обществеността.
Случаят с Обединените арабски емирства (ОАЕ) е един от образците за многочислените изключения: единствено през първата половина на 2019 година ОАЕ са внесли немски оръжия за повече от 206 милиона евро. При това ОАЕ интензивно се месят във войната в Йемен и доставят обвързваните с тях милиции и наемници с съвременни оръжия. Тези оръжия също убиват хора.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР