В язовир Огоста“ край Монтана в момента има 227 650

...
В язовир Огоста“ край Монтана в момента има 227 650
Коментари Харесай

Язовир „Огоста“ край Монтана е с обем от 227 650 млн. куб. м. преди очаквания ремонт

В язовир „ Огоста “ край Монтана сега има 227 650 милиона кубически метра вода, оповестиха от Областната администрация в Монтана.
Наличното количество вода съставлява 45% от общия вероятен размер на язовира от 506 млн. куб. м. вода. В последните дни разходът на вода надвишава с малко притока в язовира. Заради сухата зима по крайбрежията му са се посочили огромни линии земя, а водата се е отдръпнала във вътрешността.
От Министерството на стопанската система оповестиха, че до месец ще бъде оповестена социална поръчка за ремонт на язовира, като нужните за това средства са 10 милиона лв.. Според специалистите би трябвало да се стартира с ремонт на водния откос на стената. Другите незабавни действия са ремонт на отводняващия канал, противофилтрационната завеса и изчистване на сухия откос на язовира. За ремонта има направен план и е издадено позволение за градеж, което изтича през април 2025 година.
От регионалната администрация в Монтана припомниха, че ремонтът на язовир „ Огоста “ е отлаган доста пъти във времето от предходни държавни управления и за него се е говорело единствено на думи, само че без да се подхваща нищо на процедура.
Областният шеф Ивайло Антонов съобщи, че преди да се пристъпи към същинските ремонтни действия, то равнището на язовир „ Огоста “ би трябвало да се понижи. Той не се ангажира с прецизен период по кое време тъкмо ще стане това и по кое време ще стартира ремонтът. Антонов напомни, че напролет на предходната година размерът на язовир „ Огоста “ доближи към 380 млн. куб. м. вода поради проливните дъждове, които валяха през април, май и юни, само че водохранилището извърши своята задача да побере идващата от реки и скатове на Стара планина вода, да я задържи в първия миг и по-късно тя да се изпусне следено в река Огоста, без да се основава заплаха от наводнения по течението ѝ./БТА
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР