В язовир Ивайловград край селата Бориславци и Малки Воден изплува

...
В язовир Ивайловград край селата Бориславци и Малки Воден изплува
Коментари Харесай

Мъртва риба изплува в язовир Ивайловград

В язовир " Ивайловград " край селата Бориславци и Малки Воден изплува мъртва риба. В опит да спасят повече от нея, към този момент дни наред риболовци я събират из плитчините и я връщат в язовира.

Това не се случва за първи път, а повода за измирането на рибата е незадоволителното количество вода в язовира, част от каскадата " Арда ", оповестява Българска национална телевизия. Днес риболовци и притежатели на къщи за посетители в региона излизат на кротичък митинг. Те дефинират протичащото се като екокатастрофа, която убива и туризма в региона.

" Стотици типове риба остават на изсъхнало заради внезапното отдръпване на водите от язовира и то тъкмо в миг, в който рибата хвърля хайвер, което е пагубно за рибните популации. Това е жестоко нарушаване на Закона за рибарството и аквакултурите. Язовир Ивайловград е екипиран с Водноелектрическа централа и се създава електрическа енергия, бихме желали да има по-добър синхрон сред Министерството на енергетиката и Министерството на околната среда и водите, с цел да не се случва това нещо за следващ път ", съобщи в " Денят стартира " един от уредниците на митинга.

Кирил Митов прикани равнището на язовира по време на размножителния интервал на рибата да бъде релативно непрекъснато и да бъде въведено минимално възможно равнище на язовира.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР