В ярко боядисан автобус, който служи и като високотехнологична медицинска

...
В ярко боядисан автобус, който служи и като високотехнологична медицинска
Коментари Харесай

"Австрийската доброволка": един курс с автобуса, който евакуира ранени от фронта

В блестящо оцветен рейс, който служи и като високотехнологична здравна евакуационна единица в Украйна, Стасик лежи на едно от шестте кревати, свързани с монитори за кръвно налягане, следящи сърцето апарати и интравенозни системи за пациенти, които се нуждаят от тях.

45-годишният боец, който уточни единствено първото си име, е изгубил дясната си ръка, когато танков снаряд е удрил позицията му в Източна Украйна.

Ръката към този момент е ампутирана и положението му е устойчиво. Сега той и още девет бойци, ранени в борба, са на път от дребна болница в град, който не може да бъде назван от съображения за сигурност, към по-голяма - в централния град Днипро (Днепропетровск).

Там те ще получат по-специализирано лекуване и рехабилитация, само че пътуването би било рисково за някои от тях без екип от лекари, които да следят положението им и да им дават болкоуспокояващи и други медикаменти.

 186 / 5,000Translation resultsTranslation resultЧетирима по-леко ранени украински бойци са седнали на последните седалки на рейса, който ги изтегля от фронтова линия покрай Бахмут до лечебните заведения в региона на Днипро
© Reuters

186 / 5,000Translation resultsTranslation resultЧетирима по-леко ранени украински бойци са седнали на последните седалки на рейса, който ги изтегля от фронтова линия покрай Бахмут до лечебните заведения в региона на Днипро

Шестима медици се движат нагоре-надолу по тесния кулоар сред два реда от по три кревати, ситуирани по дължината на рейса. Той е част от медицинския батальон, който изтегля ранени от фронта. Още четирима потърпевши седят откъм гърба.

" За всеки живот "

" Това в действителност е началото на нещо ужасно ", споделя 23-годишният Андрий Волошин, сочейки " австрийския рейс ". Кръстен е на военната позивна на австрийска доброволка, която е работила в сходен рейс, преди да загине при пътен случай.

Това транспортно средство е било мощно развалено при злополуката, тъй че е издигнато друго, с цел да го размени.

" Нямахме опция преди в Украйна да доставяме потърпевши в подобен брой сред лечебните заведения. Важно е да облекчим лечебните заведения покрай фронтовата линия, с цел да не бъдат претрупани ", споделя той пред Ройтерс.

Едната страна на рейса е покрита с гигантска картина на женско лице, заобиколено от слънчогледи, а от другата са изписани думите " За всеки живот ".


© Reuters

" Австрийският рейс " е част от комплицирана система, която придвижва ранените бойци към лечебни заведения по-далеч от фронта, с цел да не се претрупват лечебните заведения в непосредствена непосредственост до бойните дейности

Инициативата включва екипи от доброволци, които редуват дежурствата с няколко седмици отмора, през които са на повикване - подготвени, когато бойците би трябвало да се отдалечат от фронта.

" Австрийският рейс " е дребна част от голяма мрежа от екипи за евакуация в Украйна, свързваща бойците в окопите с дребни екипи в тилови позиции. От там те биват евакуирани поетапно в полеви лечебни заведения, дребни близки уреди и най-после с огромни центрове, където се откарват най-сериозните случаи.

 Ранен боец - един от шестимата тежки пациенти, чиито кревати са ситуирани от двете страни на рейса
© Reuters

Ранен боец - един от шестимата тежки пациенти, чиито кревати са ситуирани от двете страни на рейса

Десетки хиляди бойци бяха убити и ранени от двете страни на спора, откогато Русия стартира пълномащабната си инвазия в Украйна предишния февруари.

Усмивката на Стасик

Стасик, чиято усмивка разкрива златни зъби, споделя, че дните му в армията са завършили, откакто е изгубил ръката си. Той се майтапи до момента в който рейсът се клатушка над осеяните с дупки пътища.

Попитан дали ще му липсват бойните му приятели, до момента в който се пробва да се върне към цивилния живот, той става по сериозен.

" На първа линия разбираш, че можеш да загубиш всеки човек за ден или два и се опитваш да нямаш тази прочувствена обвързаност ", споделя той. Преди войната Стасик е работил в дъскорезница.

" Честно да ви кажа, няма смисъл да скърбя момчетата, тъй като другарите ми са мъртви. Добре, че към този момент не ги боли. Ще умреш или ще отидеш в парадайса, или в пъкъла. Но ние живеем в пъкъла тук. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР