В Япония, където живеят 125 милиона души, отмениха извънредното положение

...
В Япония, където живеят 125 милиона души, отмениха извънредното положение
Коментари Харесай

Коронавирусът и доверието в политиците - странните феномени

В Япония, където живеят 125 милиона души, анулираха изключителното състояние - пет дни предварително. 900 жертви на ковид в страната за цялата пандемия се дефинира като необикновен триумф. Как може да се изясни тогава феноменалното рухване в рейтинга на премиера Шиндзо Абе и многочислените претенции за неговата оставка? И за какво рейтингът на Доналд Тръмп остава постоянен даже откакто в Съединени американски щати починаха над 100 хиляди инфектирани с Covid-19?
Експертите са съгласни: естествените бедствия, националните нещастия и даже войните имат позитивен резултат върху рейтинга на ръководещите партии и политици. В сложни моменти хората нормално се сплотяват, с цел да се опълчват на обща опасност. Съответно поддръжката за президентите и министър председателите се усилва.
Пандемията беше тест за всички международни водачи: някои незабавно взеха контрола в ръцете си, други следиха обстановката дълго време и се забавиха. Данните за броя на инфектираните хора и смъртността от ковид – доколкото може да им се има вяра поради ограничавания брой проби и в някои случаи непрозрачността на статистическите калкулации - се трансфораха в един от главните критерии за поддръжка на държавниците. В някои обстановки ефикасното ръководство на рецесии даде резултати, само че имаше случаи, в които водачите изгубиха поддръжката на обществото, макар сполучливото излизане на страната от блокирането.
Желание за Олимпиадата, а не пандемия
Япония не беше щастлива през цялото време: в страна, в която живеят 125 милиона души, към една трета от популацията е над 65 години. По този индикатор Япония е безспорен водач и даже изпреварва Италия с нейните 23%, а коронавирусът, както бързо стана известно, е по-трудно да понасят възрастните хора.
В началото на април вирусът се популяризира бързо в Токио, а държавното управление не предприе никакви ограничения и разреши единствено пациенти с тежки признаци да бъдат тествани за COVID-19. В същото време тестването беше необятно публикувано в прилежаща Южна Корея, управляващите сполучливо наблюдават контактите на пациентите и броят на инфектираните стартира да понижава. Накрая, на 7 април японският министър председател Шиндзо Абе вкара изключително състояние.
Абе нямаше пълномощието да афишира блокиране в европейски жанр в страната - вместо това той помоли хората да заобикалят контакти и да лимитират визитите на публични места. И като една от ограниченията за поддръжка, държавното управление изпрати по две защитни маски на японците - те незабавно започнаха да им се подиграват - маските не покриваха добре устата и носа и бяха прекомерно дребни.
До огромна степен заради тази реакция държавното управление не получи дивиденти - всички лаври отидоха при елементарните японци, при които доста преди пандемията на ковид бяха налице постоянни привички, които оказват помощ в битката против разпространяването на зараза: носенето на маски по време на болест, високите стандарти за персонална хигиена.
И въпреки всичко - едно е да не печелите политически точки, напълно друго е да ги загубите. Според анкети, извършени от вестник " Майничи ", на 6 май 40% от японците се доверяват на премиера, в този момент обаче рейтингът му е 27%, а опозицията желае оставка на Абе.
За японската съпротива дейностите на Абе по време на пандемията провокираха нова вълна на борба: първо министър председателят беше подложен на критика за изолацията на екипажа и пасажерите на круизния транспортен съд " Диамантената принцеса " (Diamond Pricess), а по-късно беше упрекнат, че, подценявайки опасността, продължи да се придържа към илюзорната вяра за осъществяване на Летните олимпийски игри. Но това стана преди огромния скандал в страната, в който беше забъркан Хирому Курокава, прокурорът на Токио - скандал с привкус на хазарт и ковид.
Кариерата му се доближава към своя край
Въпреки апелите на Абе за съблюдаване на разпоредбите и да не заплашва себе си и други японци, Курокава, както схванаха медиите, по време на самоизолация отишъл при другари публицисти и играл маджонг с тях, което, сходно на други
хазартни игри, е неразрешено в страната. В резултат Курокава, който изяви неколкократно претенциите си да стане основен прокурор на Япония, трябваше да подаде оставка.
За да смекчи следствията от абсурда, министърът на правораздаването на страната изиска и неговата оставка - по този начин Масако Мори се опита да показва готовността си да бъде виновен за своя зависещ, само че Абе не одобри тази оставка и сподели на критиците, че и той няма да се отдръпна.
Скандалът с прокурора, несъмнено, изигра ролята за спада в известността на Абе, само че е доста по-важното, че той се трансформира в следващата демонстрация на фаворизиране, от което японците доста се уморяват през последните години, споделя Джеймс Шоф, старши откривател в азиатската стратегия на Фондация " Карнеги ".
Японците, споделя Шоф, към момента не са съумели да не помнят последния скандал, обвързван с годишния фестивал на цъфтежа на вишните - формалните събития в тези дни се спонсорират от страната. Опозиционните политици упрекнаха премиера, че е поканил огромен брой последователи от своя изборен регион на тържеството. А и сумата, изразходвана за това събитие, съвсем се удвои по време на премиерата на Aбe. Правителството даде обещание да " обясни критериите за предложения на посетители " и да направи процеса по-прозрачен.
" Само няколко месеца след фестивала всички документи, в които се появи описът с поканените, бяха унищожени ", спомня си Джеймс Шоф.
А година преди този момент се оказа, че чиновници на японското министерство на финансите подправили документи за продажба на държавна земя, занижавайки цената на имота. В същото време земята е продадена на компания, за която се твърди, че е обвързвана със брачната половинка на самия Шиндзо Абе. В края на следствието 54% от японците обявиха, че този скандал би трябвало да бъде причина за оставката на настоящето държавно управление.
Но, несъмнено, спадът в рейтинга на Абе се дължи освен на кавги, само че и на това по какъв начин държавното управление му се оправи с пандемията.
" Факт е, че ръководителите на японските префектури се бориха доста по-силно с ковид - което беше изключително видимо на фона на несъответстващото държание на Абе ", споделя Шон Къртин, откривател от Японския институт за световни връзки.
Къртин си спомня по какъв начин през 2007 година Абе, прекарал единствено година в стола на министър-председателя, подаде оставка. Формално политикът изясни, че е взел това решение по насила - сякаш заради неприятно здраве, само че се знае, че по това време известността му внезапно спадна след корупционен скандал в Министерството на земеделието. " Тогава си помислих, че това е краят на политическата му кариера. Но - изненадващо - той се прероди като феникс и още веднъж стана министър председател през декември 2012 година Срещнах се с Абе през юни 2013 година и бях сюрпризиран от динамичността му - той беше един от най-енергичните министър председатели и страховит пълководец ", описа Къртин.
Вярно е, че специалистът споделя, че по японските стандарти Абе е заемал първостепенна позиция цяла безкрайност - множеството му прародители останали на поста единствено година или две. " Фактът, че той е на премиерския стол от 2012 година, е необикновено достижение. Но хората са се уморили от него и политическите му съперници от неговата лична партия от дълго време мислят по какъв начин да заемат мястото му. Така че кариерата му се доближава към своя край ", сигурен е Къртин.
Странна приемливост към гибелта
Случаят на Абе е много неповторим. Експертите са съгласни, че в голямото болшинство от случаите, когато поражда национална опасност, рейтингите на водачите бързо се покачват.
Както репортерите на " Вашингтон пост " означиха, преди ковид немският канцлер Ангела Меркел и президента на Южна Корея Mун Дже Ин бяха обединявани от от обстоятелството, че пикът на тяхната политическа кариера към този момент е минал. Южнокорейският водач беше свикан да подаде оставка заради закъснение на икономическия напредък, а Ангела Меркел към този момент даде обещание да не се кандидатира за нов мандат през 2021 година. Но по време на пандемията и двамата водачи станаха образец за подражателство - значително с помощта на добре проведена система за тестване и следене на контактите на пациенти.
В резултат рейтингът на Ангела Меркел към този момент е към 60%. Канцлерът не е имала такава поддръжка от средата на 2017 година. Вярно е, че специалистите настояват, че политиците не би трябвало да чакат, че резултатът ще продължи дълго: предходният опит демонстрира, че водачите, спечелили известност по време на национални бедствия и изключителни обстановки, скоро се връщат към предходните си проценти.
Съвсем друга обстановка се разви в Съединените щати. Само за три месеца в страната са умряли над 105 000 души от ковид. Това е една шеста от броя на жертвите на Гражданската война, траяла четири години. Или една четвърт от броя на американците, починали във Втората международна война. И е съвсем два пъти повече от броя на американците, починали по време на войната във Виетнам, траяла съвсем две десетилетия.
Въпреки това равнището на утвърждение на Доналд Тръмп остава на устойчиво - от януари рейтингът му се колебаеше в границите на 4 %, а в средата на май доближи 49% - това е оптималното равнище за цялото време на президентството на Тръмп. Такова устойчиво, въпреки и ниско равнище на поддръжка, изненадва някои американци, които се оплакват, че президентът даже не може да изрази състрадание към хората в страната през сложен интервал.
В началото на май, по време на посещаване на фабриката за маски за лице N95, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп сподели за карантината: " Не споделям, че всичко е съвършено. Да, това ще засегне някои хора. Да, някои хора ще бъдат съществено наранени. Но ние би трябвало да отворим страната си и го направете допустимо най-скоро. "
Журналистът Дейвид Брукс разказа възприятията на американците към тази тирада: " Много предходни президенти по време на национални нещастия (Рейгън след злополуката на совалката " Чалънджър ", Буш след 11 септември, Обама след клането в началното учебно заведение в Нютаун) се държаха като психически лечители. Президентът Тръмп не може да изрази състрадание. Той реагира на тази рецесия просто като политическа задача, а не като човешка покруса. "
" Американците имат странна приемливост към гибелта ", споделя Джеймс Шоф от Фондация " Карнеги ", обяснявайки за какво американците, за разлика от японците, не поддържат по-малко водача си, макар броя на жертвите. " Те са привикнали да пътуват в чужбина, с цел да взимат присъединяване във войни. Японците след края на Втората международна война станаха извънредно чувствителни даже към единична гибел ".
В Япония да вземем за пример паметта на полицейския чиновник Харуюки Таката, умрял през 1993 година в Камбоджа по време на мироопазващата интервенция на Организация на обединените нации, към момента се уважава всяка година. След това няколко японски служители на реда неотложно напуснаха работа и обявиха, че желаят да спрат присъединяване си в задачата на Организация на обединените нации и да се върнат в Япония. Скоро държавното управление стартира да понижава броя на контингента в Камбоджа.
" Така че да, в Япония има 900 смъртни случая, което сега не е доста, само че въобще не ме изненадва за какво хората са толкоз смутени ", заключава Шоф.
Либерти Витер, американски специалист по статистика, счита, че е по-важно да не гледаме на безспорните цифри, а да следваме трендовете - те показват по какъв начин се трансформират настроенията в обществото.
" Много е мъчно да се съпостави обстановката в другите страни, защото първичният рейтинг на водачите е доста друг. Нито един американски президент няма толкоз невисок рейтинг като Тръмп. Но през последните няколко месеца е явно, че има наклонност към увеличение на утвърждението му от популацията. Ръстът на поддръжката на Тръмп стартира още през март, а утвърждението на президента доближи своя връх в средата на април, което е разумно за добре познатото предписание: в случай че една страна е изправена пред сериозна опасност, рейтингът на водача пораства бързо. Кризата се стяга и хората усещат по какъв начин страда стопанската система ".
Подобна история се случи с английския министър председател Борис Джонсън. Рейтингът му скочи през април, когато Джонсън влезе в болница с ковид. Тогава професор Тим Бейл от Лондонския университет " Кралица Мери " сподели: " Никой не желае да каже на глас, че Джонсън има шанса да бъде приет в болница с ковид. Но в това има детайл на истина ".
Англия дълго време се държеше на една от първите линии във връзка с броя на инфекциите на COVID-19: все още в страната са починали над 38 хиляди души. Но въпреки всичко първоначално английското общество поддържа премиера.
" Въпреки всички явни проблеми, рейтингът му беше постоянен по-дълго от предстоящото. Първо, Джонсън се поддържа интензивно от лоялни консервативни гласоподаватели и хора, които, макар че не споделят всички негови възгледи, го поддържат за Brexit. Второ, хората му съчувстваха по време на заболяване ", изяснява проф. Тим Бейл.
През май рейтингът на Борис Джонсън падна до 55% и продължава да пада. Бейл счита, че министър председателят изцяло е изчерпал заема на доверието на жителите и даже гласоподавателите, подкрепящи консерваторите, не могат да подценен обикновения дефицит на персонални защитни средства за лекари по време на пандемия, общата каша, проблемите с тестването на ковид и, несъмнено, абсурда към Доминик Къмингс (главният консултант на Джонсън се оказа в центъра на скандал заради нарушавания на карантината). Джонсън поддържа обществено Къмингс, след което, съгласно изследвания на публичното мнение, извършени от Svanta (компанията следи измененията ежедневно), рейтингът на премиера за един ден падна под нулата.
Експертите, интервюирани от BBC, са сигурни, че " спешният резултат " повлия на първичния постоянен рейтинг на Тръмп и Джонсън. Но когато хората свикнат със обстановката и стартират да усещат икономическите последствия, равнището на утвърждение на водачите естествено ще спадне.
Автор: Олга Просвирова, съветската редакция на BBC; Превод: БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР