В Япония истински са загрижени за сигурността на мобилните устройства

...
В Япония истински са загрижени за сигурността на мобилните устройства
Коментари Харесай

Япония устройва огромна хакерска атака над гражданите си

В Япония същински са загрижени за сигурността на мобилните устройства за " Интернет на нещата " (IoT). За да се ревизира сигурността им, на държавните чиновници ще бъде законно разрешено да хакват устройствата, свързани с мрежата, по метода избор на пароли.

Японските управляващи имат намерение да ревизират сигурността на към 200 милиона устройства, започвайки с уеб-камери и рутери.

Развитието на IoT към този момент докара до обилие от несъответствуващи и постоянно едва предпазени устройства, които са елементарно налични за хакерите. Много от тези съоръжения, от камери за наблюдаване и за надзор над колите - до свързани термостати и тостери, към този момент демонстрират съществени софтуерни неточности или пропуски в сигурността.

Експертите от дълго време бият алармата поради за възходящия брой домашен уреди, които се свързват с интернет " Залива ни лавина от устройства... и те могат бъдат евентуално рискови ", сподели Винтън Сърф, считан от мнозина за един от основателите на интернет, в изявление за Business Insider.
 Снимка 242696
Източник:

Софтуерните неточности могат да доведат до неизправни устройства, продължава той, това може да докара до незначителни проблеми: светлината не се включва или нещо сходно. Но следствията могат да бъдат доста по-сериозни. Сред евентуалните рискове, от които Сърфf е обезпокоен, има такива, които заплашват живота. Например, автомобил със независимо ръководство, обвързван с интернет на нещата, може да попадне в случай заради неточност в софтуера или хакване.

Япония предприе решителна стъпка към обезпечаване на киберсигурност за своите жители. Правителството на страната утвърди промени в законодателството, което ще разреши на държавните чиновници да нахлуват в потребителските устройства на IoT в границите на широкомащабно " броене " на устройствата за " Интернет на нещата ".

Законът беше признат за в границите на необятна държавна стратегия за търсене на незащитени свързани джаджи, която скоро ще бъде осъществена в страната.

Търсенето на уязвими устройства по програмата ще се прави от чиновници на Националния институт за осведомителни и информационни технологии (NICT) под управлението на Министерството на вътрешните работи и известията. За хакване на приложенията чиновниците на NICT ще употребяват речници на известни пароли и тези пароли, които са заложени по дифолт.

Специалистите настояват, че методът за познаване на паролата е най-често срещаният метод за хакерите да управляват устройството за " Интернет на нещата ". След като са " разрушили " задоволителен брой джаджи, хакерите образуват от тях ботнети, които се употребяват за осъществяване на DDoS офанзиви.

Тестването ще стартира с устройствата, които най-често са атакувани - уеб камери и рутери. " Правителствени " хакери ще се опитат да получат достъп до тази информация за мястото на работа и престояване на жителите. Съобщава се, че интернет доставчиците ще бъдат задължени да уведомяват своите консуматори за откритите уязвимости в техните IoT устройства.

Властите са решили да подхващат такива ограничения в навечерието на Летните олимпийски игри през 2020, които ще се проведат в столицата Токио. Те се опасяват от кибер офанзиви върху инфраструктурата на игрите.

През 2018 година злотворен програмен продукт атакува Зимните олимпийски игри в Пьонгчан, Южна Корея. По време на церемонията на стадиона се изключиха Wi-Fi и телевизионните системи, формалният уебсайт на Олимпиадата също престана да действа.

Като цяло управляващите възнамеряват да ревизират към 200 000 000 устройства, започвайки с рутери и уеб камери. Според отчет на Министерството на вътрешните работи и известията на Япония, през 2016 година броят на офанзивите в устройствата за " Интернет на нещата " е две трети от общия брой хакерски атаки през годината.

Критиците на програмата обръщат внимание на обстоятелството, че чиновниците могат да имат достъп до персонални данни на жителите и това нарушава правото на персонален живот. Не е ясно и по какъв начин, къде и какъв брой дълго ще се съхраняват тези данни.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР