В условията на недостиг на кадри са мобилизирани усилията на

...
В условията на недостиг на кадри са мобилизирани усилията на
Коментари Харесай

Близо 100 000 са работещите пенсионери и броят им расте, призна Бисер Петков

В изискванията на дефицит на фрагменти са мобилизирани напъните на Агенцията по заетостта за активиране и регистрация в бюрата по труда на хора в пенсионна възраст.
За интервала януари-август т.г. общо 1486 регистрирани, придобили право на пенсия, са постъпили на работа със съдействието на трудовите медиатори. Това заяви министърът на труда и обществената политика Бисер Петков по време на днешния парламентарен надзор.
По данни от наблюдението на работната мощ през второто тримесечие на тази година заетите на възраст 65 и повече години са 97 700.
Коефициентът на претовареност за тази група е 6.6 %, като растежът спрямо второто тримесечие на 2018 година е 1.3 процентни пункта, уточни Бисер Петков.
Средно за Европейски Съюз нивото на претовареност на хората над 65 години е към 6 %.
В Закона за поощряване на заетостта са регламентирани посредническите услуги, които подкрепят пенсионерите да си намерят работа.
Хората, придобили право на пенсия, могат да се записват в бюрата по труда и да употребяват информация за свободни работни места, ходатайство по информиране и наемане на работа и психическо подкрепяне.
Наблюденията на специалистите в Агенцията по заетостта демонстрират, че все по-често решаващи за избора на работодателя са потвърдените умения на претендентите - както професионални, по този начин и личностни, сподели министър Бисер Петков.
Ангажираността, отговорността, дисциплината, навиците за труд се правят оценка позитивно от работодателите, акцентира Петков и добави, че все по-често работодателите одобряват показаните им профили на хора в пенсионна възраст.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР