В условията на криза държавата трябва да помага на най-уязвимите,

...
В условията на криза държавата трябва да помага на най-уязвимите,
Коментари Харесай

Калфин: В криза държавата трябва да харчи пари за най-уязвимите

В изискванията на рецесия страната би трябвало да оказва помощ на най-уязвимите, тъй като в противоположен случай, възобновяване по-късно ще излезе доста по-скъпо. Това съобщи Ивайло Калфин, някогашен министър на външните работи и на труда и обществената политика, по Българска национална телевизия.

Калфин утвърждава желанието на държавното управление да подкрепи финансово хората в изискванията на рецесия и растяща инфлация. Според него обаче ограниченията в антикризисната стратегия включват и безредни придвижвания, а плануваните 2 милиарда лева биха могли да се изхарчат по-ефективно.

" При нас инфлацията е над 14%, а междинната в Европейски Съюз - над 7% - по тази причина първо би трябвало да си разбираем за какво инфлацията е толкоз висока и тогава да се набележат ограничения. Мисля, че и по-ефективно може да се изхарчат тези 2 милиарда лева При ограниченията би трябвало да има предвидимост до края на годината, в това число и при по-лошо развиване на обстановката. И другото - да се помогне най-много на тези, които не могат повече да стягат коланите. Правителството няма потребност да вкарва в подвеждане хората, че с магическа пръчка цялата инфлация към нас, насъбрана и поради резултатите от войната и към момента неоправените след коронавирус резултати, ще се компенсират напълно от антикризисната стратегия. Цена ще има. Въпросът е тя да е търпима и да има възприятие за правдивост в обществото " - сподели Калфин.

Според него обединението ще издържи по-дълго в сравнение с чакат тези, които приказват за предварителни избори.

Темата за Република Северна Македония се употребява за вътрешнополитически борби у нас, което е доста тъжно и тъпо, тъй като резултатът е отправянето на комплицирани послания, което понижава възможностите на България да отстои позицията си, посочи Калфин.

Според него министър председателят Кирил Петков би трябвало да изясни добре за какво желае свикването на Консултативен съвет по национална сигурност за Северна Македония.

Относно войната в Украйна Ивайло Калфин разяснява, че все още не вижда условия за провеждането на мирни договаряния, а единственото, което Европейски Съюз може да стори в тази обстановка, е да се пробва да спре потоците, с които се финансира войната, което и се случва посредством глобите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР