В условията на демокрация борбата за власт включва избори, пререкания

...
В условията на демокрация борбата за власт включва избори, пререкания
Коментари Харесай

The Economist: Светът не може да допусне Навални да бъде вкаран в затвора

В изискванията на народна власт битката за власт включва избори, пререкания в медиите и понякога метафорично забиване на нож в гърба. В Русия това е безусловно въпрос на живот и гибел. За да се опълчи на президента Владимир Путин са нужни освен харизма и ясна визия, само че и физическа устойчивост и храброст. Алексей Навални има тези качества в обилие, написа английското списание The Economist в материал, преведен от " Фокус ". Ето какво гласи той:
" Кремъл интензивно се пробва да го обезврежда. Прокурорите повдигнаха против него поредност измислени наказателни обвинявания. Държавните пропагандисти ги усилиха и прибавиха мислени клюки към цялата примес. Миналата година съветските служби за сигурност използваха нервно-паралитично вещество при несполучлив опит да го убият. Путин безспорно се надяваше, че след всичко това Навални ще се уплаши и ще остане в чужбина. Вместо това, на 17 януари, пет месеца откакто изпадна в кома и беше евакуиран с медицински полет в Германия с носилка, Навални се качи на нискотарифна самолетна компания, наречена „ Победа “, и отлетя назад за Москва.
Той беше арестуван на границата, откаран в полицейско ръководство и там подложен на правосъден развой в границите на една минута. Обвинението е нарушение на условно предварително освобождение - до момента в който лежеше в немска болница, той не съумя да се записва в полицейско ръководство в Русия. Той беше приет за отговорен, несъмнено, и наказан на 30 дни отнемане от независимост. Той чака втори развой, плануван за 2 февруари, който може да го остави в пандиза за три години и половина и евентуално за доста по-дълго.
И въпреки всичко той изтезава своя изтезател. На 19 януари той пусна двучасов филм за тайния замък на Путин на турския бряг на Черно море, ситуиран в имение, 39 пъти по-голямо от Монако, с подземна пързалка за хокей на лед, казино и салон за наргиле с алено кадифе и стълб за танци. Това е купено с „ най-големия рушвет в историята “, твърди екипът на Навални. (Кремъл отхвърля, че дворецът е на Путин.) За по-малко от ден видеото събра 20 милиона гледания в YouTube.
Обвинението против Навални докара Русия до нов връх на беззаконието. В стаята, където беше съден, имаше даже картина на стената на главата на тайната полиция на Сталин. Насилието, разгърнато от Кремъл против неговите съперници, съставлява опасност освен за Навални, само че и за елементарните руснаци. Клептокрацията и репресивният режим не могат да се трансформират и им би трябвало нов субстрат, с цел да запазят властта си. Какво ще се случи по-късно зависи значително от това по какъв начин реагират популацията и елитът. Националният митинг, проведен от Навални на 23 януари, преди новия му развой, ще бъде сериозен тест.
Беззаконна Русия е опасност и за външния свят. Репресиите вкъщи рядко са изолирани от експанзията в чужбина, както Путин неведнъж демонстрира. Арестът на Навални, който беше третиран като персонален посетител на Ангела Меркел, до момента в който той беше в Германия, е пестник за немския канцлер и Запада. Това също по този начин съставлява предизвикателство за постъпващата администрация на президента Джо Байдън, който за разлика от своя предходник вижда Русия на Путин като една от най-големите закани за американската сигурност.
Новоназначеният консултант по националната сигурност на Байдън, Джейк Съливан, даде верния звук, като насочи остро дефинирано искане за освобождението на Навални в границите на часове след ареста му. Но думите не са задоволителни. Байдън би трябвало да оглави коалиция, с цел да се пребори с съветската корупция и нейните западни деятели. Тя би трябвало да наложи персонални наказания освен против доближените на Путин и лицата, виновни за отравянето и затварянето на Навални, само че и върху доста по-големия брой корумпирани чиновници и политици, които са изпрали или похарчили нелегално добитото си благосъстояние на Запад през последните две десетилетия на ръководството на Путин.
Алексей Навални рискува свободата и живота си, с цел да се изправи против жесток, перверзен режим. Путин може да командва войска, служби за сигурност и нуклеарен боеприпас. Но той към момента се опасява от истината. Смелостта на Навални плени международното въображение и сложи Кремъл в състояние на защита. Той заслужава поддръжка. Това, което става с него, има значение освен за Русия - голяма, надарена страна, пленена от хищни някогашни сътрудници - само че и за света. "
 
Всичко по случая Навални -

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР