В урбанизираната градска среда все има все по-малко жилищно пространство.

...
В урбанизираната градска среда все има все по-малко жилищно пространство.
Коментари Харесай

Мини Хотот Зайче

В урбанизираната градска среда все има все по-малко жилищно пространство. Този факт не трансформира желанието на доста хора да имат домашни любимци. И защото развъждане на общоприети по мярка животни е все по-трудно постижимо поради оскъдната жилищна повърхност, развъдчиците се грижат да основат компактни по размери скотски типове, изцяло съвместими с дребните жилищни площи.

Резултат на работата на селекционерите са мини зайчетата хотот. Те в действителност са основани главно с мисълта да бъдат животни за изложения, само че от тях стават и отлични домашни любимци, радващи и умиляващи жителите на дома с дребните си размери.

Първото нещо, което всеки член на фамилията, отглеждащо заек мини хотот, което би трябвало да научи е, че това не е плюшена играчка, а живо създание със свои условия и особености и е нужна доста отговорност за неговото вярно развъждане. Има и доста други условия, които би трябвало да се имат поради.

Произход на зайчето мини хотот

Заекът мини хотот, както подсказва името му, е зайче джудже, с тегло към 1 кг и обратно на признатото мнение не е дребна версия на Белия хотот, въпреки да носят доста от характерностите му. Те се преглеждат главно като изложбени зайци, само че имат страховит характер и съвършени размери, правещи ги подобаващи за домашни любимци.

Не постоянно това зайче е било толкоз малко. Хотот джуджето произлиза от своя по-едър предходник и е резултат от селекция за размер. Големият хотот има за своя татковина Франция, а мини размерът води началото си от Германия. После породата стигнала чак до Съединени американски щати.

Породата заек мини хотот е създадена посредством кръстосване на няколко породи Хотот с естествен размер. Двама развъдчици са отгледали един и същи заек, само че без значение един от различен, а след това се събрали, с цел да ги кръстосат.

Така през 1970 година в Германия се появява първият заек мини хотот. Зайчето незабавно оказва се с дребния си размер и оцветяване. Белите зайчета се раждат в свърталище сред 2 и 4 и имат изложбени качества.

Как наподобява заекът мини хотот

Тяло на мини хотот

Малките зайчета от породата тежат към 1-1, 5 кг и мат плътно тяло. Главата им е кръгла и имат пай врат. Това ги прави да наподобяват като компактна топка пух, заради извития им като дъга тил. Стандартът за заека мини хотот изисква задните им елементи да бъдат заоблени и в сходство с необятните им плещи, а ушите им са къси, дебели и изправени.

Козина на заека мини хотот

Мини хотот зайчето има къса, плътна и лъскава четина, която не изисква доста грижи. Тя има свойството, когато зайчето бъде погалено в противоположна посока на растежа на козината, тя да се върне още веднъж в изходно състояние.

Късата четина не разрешава да се забележи, че линеят.

 Хотот зайче

Цвят на заека мини хотот

Козината на мини хотот е неповторима като цвят. Предлагат се единствено в бял цвят. Очите им са тъмнокафяви и единствената маркировка, която имат, е мрачен кръг към очите, които наподобява на очна линия. Според стандарта тази линия би трябвало да е напълно тънка, не повече от 0, 3 сантиметра.

Отглеждане на заека мини хотот

Както всички зайчета, Мини хотот спят денем, а най-активни са заран, както и по здрач, когато изискват доста занимания и игри. Затова е добре да имат своя зона в дома, където да играят.

Не обичат да бъдат носени и пипани, само че въпреки всичко към очите, ушите и врата могат да бъдат галени, тъй като обичат взаимоотношението със стопаните. Позволяват и да бъдат ресани и почиствани и това е обвързване, което хората, грижещи се за тях, не трябва да пропущат.

Характер на заека мини хотот

Тези зайчета са доста отзивчиви и послушни, само че изискват вярно социализиране и другарство с повече хора. В ранна възраст е нужно постоянно да бъдат извеждани от колибката им и да поддържат връзка със стопаните.

Веднъж социализиран, мини хотот става доста завързан към стопаните. Въпреки че не са доста дейни животни, тези зайчета обичат да изследват къщата и градината в дома.

Ако обаче се почувстват застрашени, може да се опитат да хапят.

Средната дълготрайност на живота на мини хотот е 7 до 10 години, само че при вярна грижа живеят доста по-дълго.

Заболявания при заека мини хотот

За благополучие тази порода не страда от съществени заешки заболявания. Предразположени са към здравословните проблеми, присъщи за зайците въобще.

- При разчистване или подкастряне може да обхванат четина и това да стане проблем за храносмилателната им система, тъй като вътре се образува топка косми. За разлика от котките, те не могат да повръщат космите и губят вкус. Може да бъде блокирана храносмилателната система.

 Как наподобява хотот зайче

- Малоклузия - получава се когато горните и долните зъби са погрешно ситуирани, тъй че процесът на дъвчене не е естествен и зъбите се износват по-бързо. Нужни са постоянни стоматологични прегледи за зайчето.

- Стомашно-чревен застой - това е животозастрашаващо положение, при което храносмилателната система се забавя и стопира изцяло.Получава се загуба на вкус, минимални или никакви фекалии. Може да се лекува, в случай че се хване бързо.

- Ушни акари - този паразит е постоянно срещан при зайците. Животното постоянно клати главата си, когато е наранено. Лекуват се от ветеринарния експерт.

- Проблемите с гърба също са присъщи, в случай че селекцията не е добра.

Хранене на заека мини хотот

Малкото по мярка зайче не трябва да заблуждава. То е много лакомо мъниче и ще изяде колкото му се даде. Това обаче би трябвало да се заобикаля, а храната да се преценя добре като количество, а също и качество. Точното количество храна за зайчето се дефинира съгласно размера му, възрастта и равнището на интензивност.

Зайците мини хотот ядат порция сено, която е колкото размера на тялото им всеки ден, дружно с гранули и пресни зеленчуци. Сеното е доста значимо за поддържане на храносмилателната система и за вярно изхабяване на зъбите при зайците. То би трябвало да е към 70 % от дажбата.

Пелетите с високо качество също са значима част от менюто, тъй като обезпечават витамини и минерали за здравето на зайчето. По ¼ чаша пелети дневно в менюто са значими, само че те би трябвало да бъдат и с високо наличие на фибри. В положителните марки заешка храна се съдържат и пробиотици, а добавена захар няма. Отговорност на стопанина е да обезпечи храна с високо качество, което ще резервира здравето на дребния бухнал питомец положително за дълго време.

Двигателна интензивност на мини хотот

В природата дивите зайци тичат доста всеки ден, изминавайки дълги дистанции. Затова е значимо домашният питомец също да се поддържа деен.

Благодарение на дребния си размер, мини хотот не се нуждае от толкоз доста придвижване, колкото е обикновено за огромните зайци, само че би трябвало всеки ден да бъде извеждан от колибката си и да се движи, като му се обезпечат и играчки, както и да се извежда на открито. Събирането с други мини зайчета от породата също се отразява добре на тези мъници.

Мини хотот зайчетата са доста лесни за развъждане, подобаващи за млади и възрастни притежатели, не изискват огромно пространство, само че образованието им е по-трудно от това на котка или куче. Все отново при дресурата може да се реализиран някои триумфи с неизменност и обич към дребния домакински любим.Тези зайчето се научават да извършват някои команди при неведнъж повторение на командата и търпеливо образование. Не бива обаче да се не помни, че са свръх чувствителни и би трябвало да бъдат оптимално щадени.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР