В УНСС ще се проведе 5-то издание на Университетска седмица

...
В УНСС ще се проведе 5-то издание на Университетска седмица
Коментари Харесай

5-то издание на Университетската седмица на книгата в УНСС ще се проведе от 8 до 12 април 2024

В УНСС ще се организира 5-то издание на „ Университетска седмица на книгата " от 8 до 12 април, отдадено на превода и преводачите. Анджела Родел, която завоюва Booker за превода си на „ Времеубежище ", ще открие събитието в 11 часа на 8-и април (понеделник) в централното предверие на УНСС. Събитието се провежда взаимно със Съюза на преводачите в България и с Асоциация „ Българска книга ", обичаен сътрудник на всички издания на „ Университетската седмица на книгата ". В рамките на седмицата Съюзът на преводачите в България ще организира и юбилейната си конференция във връзка своята 50-годишнина.

Мотото тази година е „ Преводът - мост сред култури " и ще гостуват преводачи и преводна литература на 5-те езика, които се учат в УНСС - британски, немски, френски, испански и съветски език.

Първата книга, която ще бъде показана е англоезичното издание на историческия разказ „ Случаят Джем " на Вера Мутафчиева в превод на Анджела Родел. Наскоро бе премиерата на превода в Съединени американски щати, в това число и в университета „ Йейл ".

Немският език ще бъде илюстриран с книгата „ Новия ред на остарелия континент " от Филип Тер в превод на български от ст. преп. доктор Силвия Василева от катедра „ Чужди езици и приложна филология ".

„ Кинкон " на Мигел Брианте и „ Хуан Демайрена - сентенции, остроумия, бележки и мемоари на един апокрифен учител " на Антонио Мачадо ще доближат до читателите посредством доцент доктор Кожухарова също от катедра „ Чужди езици и приложна филология ".

Доц. доктор Антония Пенчева, началник катедра „ Чужди езици и приложна филология " и ръководител на Съюза на преводачите в България ще ни запознае с „ Дневникът на Сатаната " на Леонид Андреев в превод от съветски език.

Предстои да ви изненадаме със заглавието на френски език, което ще бъде показано от Силвия Вагенщайн.
В рамките на „ Университетската седмица на книгата " преподаватели от УНСС ще показват своите нови книги - проф. д.н. Пенчо Пенчев „ Стопанска българска история 1879-2008 " и доктор Владислав Цветанов „ Ръководство на ефикасния управител ".

Проф. Петър Стоянович ще запознае читателите с последната си книга „ Несвърсващо време - Спомени ". „ Предпочитам самичък да си избера описа за предишното, в сравнение с наивно да разгадавам на наследниците или да пази Бог, на доброжелатели. Всъщност никой не се интересува от близък откровено, само че от прочетеното най-малко може да му остане едно прелестно преживяване ", споделя проф. Петър Стоянович.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР