В университетската кардиологична болница “Света Екатерина” приложиха уникално за България

...
В университетската кардиологична болница “Света Екатерина” приложиха уникално за България
Коментари Харесай

В "Св. Екатерина" имплантираха сърдечна клапа през вена на шията



В университетската кардиологична болница “Света Екатерина” приложиха неповторимо за България “безкръвно” лекуване на 74-годишна пациентка с високостепенна трикуспидална рестеноза и инсулфициенция, оповестиха от лечебното заведение.

Това е тежък сърдечен проблем, при който клапата не затваря добре отвора и разрешава връщане на кръв. Налагало се е наново имплантиране на клапа, само че класическата интервенция е била рискова. Кардиолозите са предложили авангардно решение - да слагат новата протеза през вена на шията на пациента. Процедурата се поема напълно от здравната каса, прецизират от болничното заведение.

Техниката се ползва за първи път в България, нова е и за света. В световен мащаб са разказани към 150 случая. Жената е оперирана преди 11 година във връзка на притеснение на клапата сред лявата камера и лявото предсърдие, което затруднява естествения поток на кръвта, и връщане на кръв от дясна камера към предсърдието. Тогава и е сложена митрална клапа с механична протеза и трикуспидална клапа с биологична протеза. След интервенцията е проследявана в клиниката, като през последните 2 година стартира да се развива инвалидизираща сърдечна непълнота.

Проф. Юлия Джоргова, пионер в региона на интервенционалната кардиология, и нейният екип са направили за 4 часа щадящата имплантация. Транскатетърната аортна клапна имплантация, по-известна като TAVI процедура, се утвърждава като способ за лекуване на огромно притеснение на аортата при високорискови пациенти за стандартно кардиохирургично лекуване в “Св. Екатерина”. Болницата е с максимален опит в региона на ТАVI процедурите в България. Методът е нов, само че дава положителни дълготрайни резултати при следените пациенти. Приложим е обаче за доста стеснен кръг пациенти, посочи шефът на болничното заведение проф. Генчо Начев. Проф.

По сходна технология се прави и промяната на биологични протези при пациентите с дисфункция на биологични митрални и трикуспидални клапни протези, обясниха кардиолозите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР