В Украйна стотици безименни гробове бяха открити край Изюм. И

...
В Украйна стотици безименни гробове бяха открити край Изюм. И
Коментари Харесай

Зеленски сравни Изюм с Буча и Мариупол заради открит масов гроб

В Украйна стотици безименни гробове бяха открити край Изюм. И поражда въпросът - дали това е следващото удостоверение за военни закононарушения в Украйна. Изюм беше под съветски надзор от април до края на предходната седмица, когато украинците си го върнаха. Властите започнаха следствие, чакат се и наблюдаващи от Организация на обединените нации. Президентът Зеленски съпостави случилото се в Изюм с това в Буча и в Мариупол.
Прочетете още
Полицаи, следователи и криминалисти дойдоха в горите край освободения Изюм, с цел да проверяват вероятни закононарушения, осъществени от съветските военни. Според управляващите са открити към 440 гроба, някои обозначени единствено с номера. Предстои да се откри от какво са умряли жертвите - от обстрел, липса на здравна помощ или друго. Предполага се, че измежду заровените има и украински бойци. Журналист на Франс прес е видял ексхумирано тяло със завързани с въже ръце. Търсят се свидетелства за събитията, сподели формален представител, който е роден наоколо и е живял в региона.

" Разпитахме локални поданици за изчезнали хора. Установихме, че тук са заровени 20 до 25 души, а написа 17. Ще преброим телата, когато бъдат ексхумирани ", съобщи Олег Котенко, отговорник по въпросите за безследно изчезналите.

" В продължение на месеци в окупираните територии са царували терорът, насилието, мъченията и всеобщите убийства ", написа в Туитър президентският консултант Микайло Подоляк. В региона са открити 10 места за изтезания, заяви началникът на украинската полиция Игор Клименко.

Разследването е в ход, на следващия ден ще има повече тествана информация и в Изюм ще бъдат поканени публицисти, сподели украинският президент Володимир Зеленски.

" Искаме светът да узнае какво действително се случва и до какво докара съветската окупация. Буча, Мариупол, а в този момент, за жалост Изюм... Русия оставя на всички места гибел. И би трябвало да дава отговор за това. Светът би трябвало да притегли Русия към действителна отговорност за тази война. Ще създадем всичко за това ", съобщи Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Руски представители нарекоха разкритията край Изюм провокация, като тази в Буча. Официална Москва не реагира. Върховният комисариат на Организация на обединените нации по правата на индивида ще изпрати в Изюм наблюдаващи, които да съберат данни за случилото се там.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР