В Турция вероятно ще има втори тур на президентските избори.

...
В Турция вероятно ще има втори тур на президентските избори.
Коментари Харесай

От нашите пратеници в Турция: Втори тур на изборите е все по-вероятен

В Турция евентуално ще има втори тур на президентските избори. Нито един от двамата претенденти - Реджеп Ердоган и Кемал Кълъчдароглу, не събира нужните за победа 50%.

Според последните данни на Върховния изборен съвет за сегашния държавен глава Ердоган са дали своят вот 49,49%, а за претендента на опозицията Кълъчдароглу 44.79 на 100.

Обработени са над 91 % от протоколите. Пред последователите си в Анкара, президентът Ердоган сподели, че е подготвен да се яви на балотаж, само че към момента има вяра, че може да завоюва и първия тур.

Кълъчдароглу съобщи, че ще завоюва втория тур на вота и добави, че противникът му не е получил избор на доверие от гласоподавателите. Той упрекна партията на Ердоган в интервенция в преброяването и съобщаването на резултатите.

В конкуренцията има и още един претендент Синан Оган, който са предпочели 5,3% от гласоподавателите. На парламентарните избори Републиканският алианс на Реджеп Ердоган ще има най-вече депутати в 600 локалния Меджлис, по-късно се подрежда Национален алианс към Кълъчдароглу.

" Искам да благодаря на всеки един от моите жители, които отидоха до урните и гласоподаваха. Бих желала да изкажа признателност на братята и сестрите, които избраха нас. Освен числата и статистиката изборите демонстрираха несъмнено, че спечелилият е нашата страната. Турция още веднъж потвърди, че е измежду водещите демокрации в света, със зачитането на превъзходството на националната воля и свободата на жителите в техния политически избор ", съобщи президентът на Турция Реджеп Ердоган.

" Нека гласовете се преброят, резултатът ще стане прочут допустимо най-скоро. Страната не може повече да понася неустановеност. Не се опасявайте от волята на хората. Нека и Върховният изборен съвет поеме отговорност. Не позволявайте обществото да бъде разсеяно. Повтарям - не блокирайте волята на народа. Приканвам наблюдаващите на терен да не си потеглят от изборните комисии. Ние сме тук до момента в който всеки глас не бъде преброен. Въпреки всички клюки и обиди Ердоган не получи резултата, който очакваше. Изборите не се печелят на балкона. Резултати за вота не престават да постъпват. Ако народът ни ще взема решение на балотаж - на драго сърце. Определено ще спечелим тези изборите на втори тур ", сподели Кемал Кълъчдароглу, претендент за президент на Турция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР