В Турция приключи една предизборна кампания, на каквато не сме

...
В Турция приключи една предизборна кампания, на каквато не сме
Коментари Харесай

Абсурдната предизборна кампания или политическото оцеляване на Ердоган

В Турция завърши една предизборна акция, на каквато не сме били очевидци в никакъв случай. Кампания, по време на която разделянето и опълчването в турското общество доближи своя лимит. Избирателите в страната бяха подложени на психически тормоз. Турските гласоподаватели ще гласоподават в неделя и може би в никакъв случай няма да желаят да си спомнят за тези избори.

Краят на една неуместна предизборна акция! Така ги дефинира някогашният народен представител от ръководеща партия ПСР в Турция и колумнист във в. „ Карар “ Мехмед Оджактан. Според някогашния народен представител през последните два месеца някои политически водачи водят „ освободителна война “ по площади и на телевизионния екран. „ Партиите от ръководещата коалиция организираха такава предизборна акция, че духовният и умственият ни свят се прекатурна “, показва Мехмед Оджактан.

“Турция не влиза във война, а ще избере локални управници, които, в случай че не съумеят с предоставената им задача, ще могат да бъдат заменени след 5 години на други избори ”. Толкова е просто, съгласно Мехмед Оджактан, само че добавя, че ръководещите показват всичко като въпрос на бъдещето оцеляване на Турция.

На 31 март в Турция се организират локални избори. Президентът на страната и водач на ръководещата партия ПСР Реджеп Тайип Ердоган, залагайки на персоналната си известност и харизма, от началото на годината води предизборна акция из цялата страна. Той е на всички места. Държи речи на разнообразни места, като единствено в петък на 29 март е провел 8 митинга. Всеки може да остане с усещането, че в неделя в Турция предстоят президентски избори, а не избори за локална власт.

Предизборна акция за локална власт, където не се чуха гласовете и платформите на претендентите за кметове на обособените обитаеми места. А приказва единствено президентът! Ердоган е ослепителен оратор, който съумява да впечатли своите симпатизанти. Но по всичко проличава, че е раздразнителен. Цената на локалните избори за него е въпрос на политическото му битие. За самия него не са елементарни локални избори, а ги показва като въпрос на битие. И в действителност става дума за потвърждаване на режима на Ердоган или както самият той го представяше – „ президентска република от турски вид “.

От основаването на ПСР през 2001 година Ердоган печели всички избори. Единствената „ загуба “ е от 7 юни 2015 година, когато ПСР загуби единствено парламентарното си болшинство макар че беше първа политическа мощ. Тогава Ердоган в качеството си на президент наложи „ поправителни избори “ на турските гласоподаватели.

Но в този момент обстановката в Турция е друга и страната е изпаднала в криза. Турската лира девалвира и от ден на ден компании афишират неплатежоспособност. Безработицата, инфлацията и цените не стопират да порастват. Всичко това можеше да се отрази отрицателно на изборните резултати. Но Ердоган надали ще разреши това да се случи! В идващите 4 години не се чака да има избори в Турция.

На локалните избори ПСР на Ердоган е в коалиция с националистическата Партия на националното деяние, както беше на парламентарните и президентски избори през предходната година. Общата поддръжка за ръководещата коалиция няма да бъде по-малка от 52%, каквато бе поддръжката за Ердоган на последните избори.

На доста места ПСР ще остане първа политическа мощ, въпросът е с трите огромни града – Истанбул, Анкара и Измир. Ердоган е тясно обвързван с най-голямата метрополия Истанбул, където стартира неговата политическа кариера. Самият той неведнъж е подчертавал, че който завоюва Истанбул, печели цяла Турция. Евентуално проваляне на ПСР в Истанбул ще бъде равнозначно на политическо земетресение.

Измир е обичаен бастион на главната опозиционна Републиканска национална партия (РНП). Тук картината е ясна. Остава единствено столицата Анкара. Там съгласно социологическите изследвания води опозицията в лицето на Мансур Яваш. И то безапелационно. Но съгласно Ердоган, в случай че опозицията завоюва кметския стол в столицата, тогава за това ще платят и гласоподавателите. Ердоган заплаши Мансур Яваш със правосъдни каузи, както и да го смени, в случай че бъде определен.

Според президента опозицията в Турция има право да се явят на избори, само че не и да ги печелят!

Ердоган няма лукса да загуби изборите!

Турският президент приказва и пропагандира в интерес на своята партия, наскърбява и жигосва своите политически съперници. Окачествява ги като „ врагове на народа “ и терористи. Заплашва ги със съд и в случай че бъдат определени за кметове да ги в профил с президентски декрет.

Ердоган трансформира предизборната акция в детайл за своето политическо бъдеще, приравнявайки съществуването на страната със своето персонално битие. За тази цел му бяха нужни врагове.

В началото на месец март Ердоган разгласява туит, като окачестви своите съперници като „ поддържници на терористи, лъжци и клеветници “. Турското общество е надълбоко разединено, а с едно свое нападателно изказване в Туитър президентът Ердоган задълбочи още повече това разделяне.

На 9 март президентът Ердоган заплаши лидерката на Добрата партия Мерал Акшенер, която е по-малкият съдружен сътрудник на „ Национален алианс “ със затвор.

Властта до момента не беше употребила опълчването на религиозна основа, както на тези избори. Протестиращите дами на 8 март бяха показани от Ердоган, че стачкуват против апела за молитва Езан.

Терористичното нахлуване в Нова Зеландия, лишило живота на 50 вярващи мюсюлмани, също бе употребявано за предизборните цели на Ердоган. Това докара до политическо напрежение сред Турция от една страна и Нова Зеландия и Австралия от друга. Не бяха пропуснати да бъдат политически експлоатирани и плодородните тематики, като превръщането на „ Света София “ от музей в джамия и връщането на смъртното наказване.

България също беше забъркана в предизборната акция за локални избори в Турция. За следващ път в основата на дипломатическия скандал стои външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

Предизборната акция за локалните избори на 31 март 2019 година в Турция, която президента Реджеп Тайип Ердоган води, ще бъде записана в историята със мощното опълчване и разцепление на обществото, както и с твърдата и груба изразителност. Властта в лицето на Ердоган до момента не беше употребила толкоз отчетливо опълчването на религиозна основа, както на тези избори. /БГНЕС

………………..

Тайфур Хюсеинов, зам.-главен редактор в електронното издание obzornews.bg. Анализът е изработен особено за Агенция БГНЕС.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР