В Турция днес се провеждат общински избори, а всички погледи

...
В Турция днес се провеждат общински избори, а всички погледи
Коментари Харесай

Франс прес за местните избори в Турция: Въоръжени сблъсъци, бой с камъни, ранени и загинал

В Турция през днешния ден се организират общински избори, а всички погледи са ориентирани към Истанбул - националното " украшение ", което президентът Реджеп Ердоган се надява да откъсне от опозицията. Около 61 милиона гласоподаватели избират кметове в 81 провинции на Турция, както и членове на съвета на провинциите и други локални чиновници, предава Агенция Франс Прес. На фона на вилнееща инфлация и масирана обезценка " всеки се тревожи ден за ден ", написа изданието. " Кризата гълтам междинната класа, трябваше да променим всичките си привички. Ако Ердоган победи, ще стане още по-лошо ", споделя 43-годишната жителка на мегаполиса, която даже признава, че е спряла да излиза от вкъщи си.

Властта на диктатора

Ердоган не е претендент в локалния избор, само че името му господства в акцията. Пътят му към властта в Турция стартира в Истанбул, когато през 1994 година е определен за кмет на митичния град сред Европа и Азия. Неговите съдружници държат града, до момента в който Екрем Имамоглу от светската Републиканска национална партия (CHP) не поема контрола преди пет години, " окупирайки " заглавията на медиите по света.

Веднага откакто Ердоган беше избран отново за президент през май 2023 година, той стартира борба за възобновяване на въздействието си с 16-милионния град. " Истанбул е бижуто, съкровището и зеницата на окото на нашата страна ", разяснява 70-годишният водач на скорошен протест в града. " Който завоюва Истанбул, печели Турция ", напомня Ерман Бакирджи, социолог от Konda Research and Consultancy.

Въоръжени конфликти на вота

В хода на изборите се оповестява се за въоръжени конфликти в кюрдско село в югоизточната част на Турция. Двама души са починали през днешния ден при произшествия в Диарбекир и Бурса, предават локалните медии. При сборичкване сред две групи в югоизточния окръг Диарбекир, един човек е умрял, 12 души са били ранени.

 

Гражданите са влезнали в спречкване поради избора на локален кмет. Спорът бързо прераснал във въоръжен спор, като хората са се замеряли с пръти, камъни и са разкрили пукотевица, осведоми в. „ Сьозджу “. Двама от ранените са в тежко положение. Всички потърпевши са приети в болница.

По информация на локалната медия „ Диярбакър йени гюн “ пукотевица е била открита и по екип на Анадолската организация, пристигнал да отрази спора в Диарбекир.

 

Очакванията към резултатите

 

Турският президент Ердоган уточни някогашния министър на околната среда Мурат Курум за собствен претендент. Проучванията даваха лека преднина на Имамоглу, само че анализаторите предизвестяват, че изследванията на публичното мнение в Турция са бъркали и преди и резултатът надалеч не е сигурен. Гласуването през 2019 година беше противоречиво анулирано, само че Имамоглу тогава печели повторното гласоподаване с още по-голяма преднина, което го трансформира мигновено в воин за прословутата раздробена съпротива в Турция и заплашителен зложелател на Ердоган. Ако Имамоглу успее да резервира кметското място в Истанбул, той евентуално ще бъде главният противник на ръководещата партия на идващите президентски избори, планувани за 2028 година

Ердоган хвърли цялата си сила в акцията за своя претендент. В събота той се появи на три предизборни митинга в Истанбул, настоявайки за посланието си, че Имамоглу, чието име в никакъв случай не загатва, е „ кмет на ненапълно работно време “, обхванат от президентски упоритости. „ Истанбул беше оставен на произвола на ориста през последните пет години. Надяваме се да го спасим от злополука “, споделя той. Имамоглу концентрира акцията си върху локални проблеми и отбрани достиженията си на поста. „ Всеки глас, който дадете на CHP, ще значи повече метро, детски ясли, зелени площи, обществени придобивки и вложения “, даде обещание той.

Източник Actualno.com

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР