В цяла Европа индустриалните компании не очакват край на ценовата

...
В цяла Европа индустриалните компании не очакват край на ценовата
Коментари Харесай

Ценовата спирала на основните суровини върви неумолимо нагор...

В цяла Европа индустриалните компании не чакат завършек на ценовата серпантина на суровините в средносрочен проект. Независимо дали става дума за дървен материал, стомана или пластмаса, газ или метанол - за съвсем всички групи първични материали фирмите чакат спомагателни нараствания на цените в двуцифрения процентен диапазон, демонстрира изследване измежду 1000 европейски компании, извършено от основаната в Щутгарт консултантска компания Horvath при започване на юли, което е систематизирано от немския стопански ежедневник Handelsblatt.

Празните хранилища, лимитираното предложение и непрекъснато високото търсене доведоха до

дълготрайно прекалено натоварване на суровинните пазари

- това е заключението на проучването. То се удостоверява от обстановката в няколко основни индустриални бранша. На процедура суровините за съвсем всички сегменти са скочили сред 10 и 70% през последите 12 месеца. Кризата единствено беше задълбочена от пандемията с ковид, която наруши връзките за доставка сред другите контрагенти освен на интернационално, само че даже и на национално равнище.

Резултатът е забележим и се усеща от бизнеса както в Европа, по този начин и в България - цените на суровините стигнаха галактически стойности, които към този момент се трансформират в опасност за възобновяване на стопанската система. Средностатистически има нарастване на цените с близо 30 на 100 единствено от есента на 2020 година. В този интервал е имало и пикове от по над 65% нарастване за вторични железни първични материали да вземем за пример, излиза наяве от изследването на Horvath.

Дървесината - непрекъснато растящи цени

Най-сериозното повишаване на суровините е записано за дървесината, която в този момент е два пъти по-скъпа в съпоставяне със стойностите на пазара през септември 2020 година Динамиката в цените е толкоз огромна, че данните от пазарите демонстрират, че имаме не един или два случая, при които единствено в границите на седмица имаме двуцифрен процентен скок в цената на дървесината. За нея интервюираните производители в Европа чакат нарастване с до 33% до края на годината. Това се дължи на стабилно високото равнище на строителство и обновяването, както и на възходящото търсене на мебели.

Доставчиците на дървесина мъчно могат да се оправят и се притесняват и от спомагателни проблеми във веригата на доставките, в случай че страните реагират с ограничавания на експоненциално възходящите случаи на делта разновидността на ковид. В вероятност точно тази суровина се чака да продължи своя прогресивен тренд и след края на 2021 година. Причината е декларираното желание на редица страни да понижат съществено добивите си на дървесина през идващото десетилетие.

Стоманата - запасите са изчерпани

По отношение на по този начин значимата стомана скокът на цените на звук е с цели 60% от началото на годината. Индустрията чака в допълнение нарастване от към 18 % до края на 2021-ва. Все още лимитираното предложение се сблъсква с клиенти, които съвсем са изразходвали запасите си, само че които ненадейно изпитват сериозна потребност от стомана заради внезапното повишаване на международната стопанска система.

Онова, което за потърпевшия отрасъл значи доста възобновяване след дълги години на рецесия, основава огромни проблеми за клиентите. Едва неотдавна комерсиалната асоциация за обработката на стомана и метали се оплака, че макар напрегнатата обстановка с доставките в Европейски Съюз към момента се ползват строги ограничавания за импорт - макар че още през май към 87% от интервюираните от асоциацията компании обявиха, че не са в положение да доставят, тъй като им липсва стомана.

Но дали облекчаването на разпоредбите за импорт въобще би помогнало, е под въпрос, тъй като обстановката отвън Европейски Съюз не е по-добра. Например Китай изнася доста по-малко стомана, откакто търсенето на вътрешния пазар сега е извънредно високо. По този метод националната република, която съставлява към половината от международното произвеждане на стомана, се трансформира от един от най-големите експортьори във водещ вносител.

Експертът: Инфлацията се завръща с възобновяване на стопанската система

Според финансовия анализатор Преслав Райков инфлацията и възходящата наклонност при цените на суровините са механизми, задвижени от възобновяване на стопанската система.

" Основно инфлацията се завръща по канала на суровините. Видяхме какво се случи с енергийните първични материали, в частност с петрола и с съвсем всички първични материали. Много анализатори настояват, че това е началото на нов суперцикъл в суровините. Аз не мисля, че това е настоящият случай, по-скоро инфлацията беше задвижена от възобновяване на стопанската система и от покупките на огромните играчи, в частност Китай и Индия ", разяснява Райков. Според анализатора инфлацията при производителите е повишена с близо 4,4%, което директно ще се съобщи на всички по веригата, като от техните благоприятни условия и буфери зависи каква част от нея ще стигне до потребителите.

Спорът: Влизаме ли в нов " суперцикъл "?

Постоянно растящите курсове на редица първични материали и материали вкараха в дневния ред на промишлеността тематиката за нов " суперцикъл ". По своята същина това е нескончаем интервал на високи цени, който се случва, когато търсенето изпреварва предлагането. Икономисти, анализатори и търговци, обаче към момента спорят дали протичащото се на пазарите сега може да бъде несъмнено като " суперцикъл ".

Едната доктрина твърди, че се намираме в зенита на дълъг интервал от най-малко 48 месеца, в който цените на суровините ще продължат да вървят нагоре. Тази теза е най-слабо застъпена от анализаторите. Повечето специалисти пък приказват за „ миницикъл “, който ще продължи най-вече още 12 месеца, тъй като търсенето и предлагането реагират по-бързо в този момент, в сравнение с при предходни суперцикли.

Другата теза, която намира значително поддръжници, е че протичащото се на пазара на суровините и материалите през последните 12 месеца е изолирана особеност, която се дължи на световните трендове за по-зелена стопанска система и смяната на индустриалния модел, които са били повлияни от пандемията. Според поддръжниците на тази доктрина краят на скока в цените ще пристигна, откакто светът се оправи изцяло с ковид.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР