В целия Западен регион също трябва да се приложат още

...
В целия Западен регион също трябва да се приложат още
Коментари Харесай

Черноморието попадна в етап 2 за по-строги Covid мерки

В целия Западен район също би трябвало да се приложат още по-стриктни ограничавания

С най-вече заболели от COVID-19 и с най-натоварена болнична система са областите: София-град, Бургас, Варна и Силистра.

Това демонстрират данните на Единния информативен портал, съобщи Българска телеграфна агенция.

Тези области са в стадий две. Етапът се пресмята съгласно математически модел, който взима поради 14-дневната заболеваемост и заетостта на болничните кревати за интензивно и неинтензивно лекуване на пациенти, инфектирани с коронавирусната зараза.

Най-голям брой новооткрити случаи на коронавирусната зараза за последното денонощие има в областите София-град – 490, Бургас – 179, Варна – 160, Пловдив – 131, демонстрират данните.

На 14-дневна база най-висока заболеваемост от инфекцията се регистрира в областите София-град – 468 на 100 хиляди души, Силистра – 445 на 100 хиляди, Варна – 427 на 100 хиляди, Стара Загора – 394 на 100 хиляди, Бургас – 391 на 100 хиляди.

Заболеваемостта от COVID-19 в страната на двуседмична база е 329 на 100 хиляди души население.

Според Националния действен проект на Република България за справяне с пандемията от COVID-19, признат от Министерския съвет на 14 юли 2022 година, за областите, попадащи в стадий две, се плануват, с изключение на въведените в стадий едно ограничения, - носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, в обекти за даване на обществени услуги, градския превоз и други обекти, в които рискът от заразяване е висок; съблюдаване на физическа отдалеченост от най-малко метър и половина; хигиена на ръцете и стерилизация на повърхности; постоянно проветряване; работа от разстояние, при възможност; по този начин и носене на защитна маска на закрито в обекти с публично предопределение, търговски или други обекти, които дават услуги на жителите, както и по време на разнообразни просветителни, спортни, научни и културни действия и мероприятия, свързани със скупчване на хора.

Други наложителни ограничения за областите, попадащи в стадий две, са въвеждане на условие за недопускане на повече от един човек на осем кв. м в търговски обекти, ограничение на свижданията в лечебните заведения и профилираните институции за даване на обществени услуги, както и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни. Допускат се единствено свиждания при пациенти с болничен престой над пет дни - по преценка на лекуващия доктор и съгласно здравословното положение на пациента и риска от заразяване с COVID-19. Етап две планува и други наложителни ограничения, отнасящи се за учебните заведения.

Остава в действие и провеждането на засилен утринен филтър в детските заведения за недопускане на деца с клинични признаци на COVID-19, както и за други остри заразни заболявания.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР