В целия процес по регистрацията на марките „Трети март“ Патентно

...
В целия процес по регистрацията на марките „Трети март“ Патентно
Коментари Харесай

Патентното ведомство за „Трети март“: Няма нарушения при регистрацията

В целия развой по регистрацията на марките „ Трети март “ Патентно ведомство на Р България се е придържало прецизно към законово откритите периоди и процедури, написа в позиция на ведомството.

Действащият от 2019 година Закон за марките и географските означения (за разлика от предходния) е безапелационен и в него експертизата всъщност не планува разглеждане на задачата на регистрацията на марка, по този начин както е било планувано по предходните закони.

Отказ имаме законово съображение да постановим единствено и само в случаите, посочени в чл.11 от Закона за марките и географските означения, само че „ Трети март “ не попада в нито една от неговите хипотези. Затова поръчките подадени на 04.08.2023 са придвижени за издание в Официалния бюлетин на Патентно ведомство, чиято обява е осъществена на 31.08.2023 година в бр.№08.2, който е обществено наличен и всяко лице от датата на обявата в законово открития период от 3 месеца може да възрази против регистрацията на марката. Законово откритият период за възражения по поръчките е изминал на 30.11.2023 година, като след него стартира да тече 7 дневен период, в който Патентно ведомство би трябвало да излезе с решение за регистрация. Патентно ведомство излиза с решения за регистрация на 05.12.2023 година, от което е видно, че цялата процедура е била извършена по законово открития период.

Контролът върху активността на Патентно ведомство в съответната процедура е предоставен на обществото. И това е най-висшата демократична форма за надзор. В период от 3 месеца всеки български жител е имал опция да възрази против регистрацията на марките „ Трети март “. В рамките на три месеца, няма постъпило нито едно несъгласие. Ако такова беше направено, процедурата по регистрацията щеше да бъде спряна. Тази процедура е планувана точно, с цел да бъде предпазен публичния интерес, когато обещано физическо или юридическо лице с дейностите си би могло да го заплаши.

Законът е безапелационен – в случай че по време на този 3 месечен интервал няма възражения, в период до 7 дни Патентно ведомство би трябвало да излезе с решение за регистрация на марката.

Режимът на регистрация на търговски марки е обществено прочут. Всяка стъпка от него и всеки период са ясно упоменати и синхронизирани с европейското законодателство. Ангажимент на ръководителя на Патентно ведомство на Р България е прецизното им използване. В процеса по регистрация на марките „ Трети март “ Ведомството е работило напълно законосъобразно.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР