В три поредни дни ще се играе най-новото заглавие на

...
В три поредни дни ще се играе най-новото заглавие на
Коментари Харесай

Премиера на „Мечо Пух“ в Кукления театър

В три следващи дни ще се играе най-новото заглавие на Държавен куклен спектакъл – Пловдив – „ Мечо Пух “. Премиерата  е на 30-ти юни в 19:00 ч., а по-късно представлението ще се играе в събота /1 юли/ и неделя /2 юли/ в постоянните часове за детски представления в театъра – 10:30 и 11:45 ч.

Спектакълът е любопитен, трогателен прочит на една от най-любимите детски книги.  Мечо Пух потегля в търсене на своя другар Кристофър Робин, който не е виждал доста от дълго време – чак от предишния Петък!, тъй като огромното му мечешко сърце не намира разтуха. Случайно попада в завод за мед и тъкмо там го среща, само че открива, че е изменен. Успява да го върне в огромната гора, където го среща със Зайо, Прасчо, Бухала и Ийори. Те му напомнят какъв брой хубаво е било там и тогава, че „ мед “ се написа с „ Т “, а не с „ Д “, че предишното не може да се промени, само че то може да промени нас! Че една прегръдка постоянно оказва помощ. Че колкото повече е толкоз повече!

Драматизацията и режисурата на представлението са на Анна-Валерия Гостанян, която слага за пръв път в Пловдив. Младата режисьорка е притежател на Награда ИКАР в категория „ Куклен театър “ през 2022, като е била номинирана още един път за влиятелното отличие за дебютната си режисьорска работа по „ Малката кибритопродавачка “. Тя споделя, че в процеса на основаване на спектакъла за нея е било доста значимо да се придържа към историите от книгата, такива каквито всички възрастни си ги спомняме. Чрез загатна за детството представлението вълнува и възрастните фенове, открива път освен към децата, които сме били, само че и към личните ни деца.

Сценографията е дело на един от най-креативните и отличавани на национални и интернационалните конгреси сценографи през последните години – Наталия Гочева. Тя поддържа и добавя концепцията на спектакъла с изчистена визия, която разделя с лекост света на загатна и действителния, сив свят на всекидневието.

Музиката е на Пламен Петков, композитор работил по голям брой сполучливи и награждавани спектакли, в това число на отличения с ИКАР „ Невидимият Тонино “, осъществен в Държавен куклен спектакъл – Пловдив през 2022 година

В спектакъла актьорския си дебют ще направи Калина Вълчева, най-новото попълнение към трупата на театъра. Тя приключва Актьорство за куклен спектакъл тази година и се включва към екипа на театъра след кастинг. Калина е в функциите на Прасчо и Бухала. Партнират ѝ Стайко Стайков /Мечо Пух/, Димитър Николов – Шаблата /Кристофър Робин/ и Велизар Евтимов /Зайо и Ийори/.

„ Мечо Пух “ е последната премиера за сценичен сезон 2022/23 година, като след нея в Държавен куклен спектакъл – Пловдив следва провеждането на Творческа лаборатория за модерни технологии и куклен спектакъл „ Технологика “, проведена от Сдружение с нестопанска цел „ МКТФ „ Двама са малко – трима са доста “ “  с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура “, по стратегия „ Едногодишен грант “ – 2022 година, част от Програма „ Наследство “ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Билети за спектакъла могат да бъдат закупени на касата на театъра, в мрежата на Евентим и онлайн на eventim.bg и grabo.bg
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР