В този Светъл ден Имен ден празнуват: Христо, Християн, Христин,

...
В този Светъл ден Имен ден празнуват: Христо, Християн, Христин,
Коментари Харесай

25 Декември-един от най-големите Християнски празници

В този Светъл ден Имен ден честват: Христо, Християн, Христин, Христофор, Ицо, Кристиян, Кристиан, Криси, Хриси, Христа, Христина, Христена, Кристина, Кристиана, Кристияна, Божидар, Божидара, Божан, Божана, Божин, Божил, Звезда, Звезделина, Звезделин, Звездан, Младен, Младена, Райчо, Райко, Радко, Радка, Рада и производните им.

Празникът е продължение на Бъдни Вечер.

С идването си Христос ни зарежда с парченце от светостта небесна.

Народната традиция повелява да се съблюдава обичаят Коледуване.

В него основна вземат участие ергени. Времето за това е строго регламентирано от традицията – от среднощ до изгрев-слънце на Коледа. Коледарите са облечени празнично, като за огромен мраз – с калпаци, накичени с гердан пуканки, китка чемшир и с геги в ръце.

На Коледа всички вървят на черква. По остаряла българска традиция, у нас Коледа се чества 3 дни. Според националните вярвания, в случай че чуете пищене в ухото на Коледа, това е явен знак, че ангел небесен е покрай вас.

На Рождество Христово свършват постите, за това обядът е благословен, а празничната софра богата.

Задължително се сервира баница плънка – месо, зеле, гъби, тиква и други Основните ястия през този и идващите са приготвени от свинско месо. На софра е целесъобразно има: обредна пита, баница, пача, свинско със зеле, свинско с праз, печено пиле.

Трапезата не се подвига през целия ден. Пепелта от огнището се събира от Игнажден до Йордановден, която по-късно служи за лек на разнообразни заболявания през цялата година.

Кратка история за Божият наследник.

Все още се водят яростни разногласия по отношение на съществуването Му. Въпреки това, огромна част от религиозните откриватели са уверени, че личността на Христос е същинска.

Ако обърнете внимание на Старият завет, в него Той е наименуван Месията. Самият Христос изрича „ Аз съм “. Други лица, които участват в текстовете на Новия Завет, Го посочват ​​с думите Господ или Син Божий.

Майката на Спасителят е Мария, а бащата е Йосиф.

Като дете Дева Мария била изпратена в манастир. Там тя положила клетва за лоялност към Бога. Момичето можело да живее в манастира единствено до 14-годишна възраст. По-късно изповедник омъжил Девицата за 18-годишния Йосиф. Така това правдиво и свято семейство заживяло в Назарет.

Една нощ архангел Гавраил на сън пророкувал за непорочното зачатие и идното раждане на Спасителя в тяхното семейство.

Исус е роден във Витлеем.

В нощта, когато се родил, на небето блеснала ярка звезда. Изследователите са съгласни, че звездата, разказана в Библията, най-вероятно е комета, която е прелетяла над нашата планета, тъкмо в този момент.

Когато слуховете за раждането на Месията стигнали до цар Ирод, той буен. Тиранина заповядал за незабавното заличаване на всички бебета във Витлеем, само че Божият наследник останал недокоснат.

На към 30-годишна възраст Исус отишъл до река Йордан, където бил кръстен от Йоан Кръстител.

След като Христос и неговите почитатели пристигнали в Йерусалим, хората хвърляли палмови клончета под краката Му. За страдание, не всички били удовлетворени от Неговото идване. Затова управляващите бързо стигнали до заключението, че Месията би трябвало да бъде отхвърлен.

И до през днешния ден съществува празнота в биографията на Месията, която обгръща съвсем двадесет години от Неговият живот. Какво се е случило в живота на Исус през това време, не е известно.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР