В това едва ли някой се съмнява. Но съм забелязала,

...
В това едва ли някой се съмнява. Но съм забелязала,
Коментари Харесай

4 идеи какво да направим с червено цвекло

В това надали някой се съмнява. Но съм забелязала, че когато е в сезона си - първите глави стават в късното лято и са трайни през цляата зима, просто не знаем какво да го вършим. Салата ще създадем може би, само че какво още. То не се готви като или - на всички места, където има картоф, може да си сложим от тях, няма смисъл да го замразяваме като - на кубчета за чорба.

Какво да вършим с цвеклото - някои хрумвания от нас

В Hera.bg сме огромни фенове на цвеклото и самоуверено опитвам предписания с него. Макар на пръв взор то да не разрешава доста независимост в кулинарията, факт е, че е потребно и не би трябвало да се лишаваме от него - изключително в промяната на сезоните и през зимата, когато пък напълно няма пресни плодове и зеленчуци.

Как да съхраняваме цвеклото?

Ако имате повече цвекло и избено помещение, можете да си запазите цвекло за цялата зима, с цел да не купувате. Трябва да подготвите ковчеже с пясък и няколко кг чиста пръст. Избират се глави, не доста огромни, които нямат пострадвания. Листата им се изрязват на 3-4 см от основата и коренчето се оставя също няколко сантиметра. Поставят се на разстояние едно от друго върху заравнения пясък и в случай че са повече, се подреждат пирамидално, с цел да виси коренчето свободно. Между главите се засипва с пръст и се покриват с 10-тина сантиметра почва. На студено те ще устоят дълго време. Ако пък имате градина, не е нужно да ги вадите, а да изрежете листата, да покриете със плява при първото застудяван. При идващото покрийте сламата с пръст и обозначете къде са главите, с цел да вадите по-лесно, без да разравяте всичко.

Цвеклото е доста потребно на сок.

Ако имате добра изстисквачка, не пропускайте да вършиме сок с цвекло - то е сладко, потребно и се комбинира добре със сок от моркови, ябълка, целина, лимон, портокал. Препоръчително е да не се пие чист и в дребни количества. Свойствата му са мощни.

Свойства на сока от алено цвекло:

Стимулира производството на червени кръвни телца
Прочиства черния дроб
Подобрява кръвообращението и оросяването на мозъка
Помага на зрението, красивата кожа
Спомага за профилактика срещу рак
Регулира метаболизма и перисталтиката



Цвеклото може да се изпече или свари (печено е по-вкусно - всяка глава се завива с алуминиево фолио и се поставя на 180 градуса за 20 минути. Изчаква се да изстине и се обелва.) Вижте точната рецепта тук.



Настържете или нарежете с ренде на пръчици - цвекло, морков и ряпа, може и ябълка (поръсете с лимонен сок да не потъмнее веднага). Пригответе дресинг от лимонен сок/ябъков оцет, обичана лой, сол, черен пипер. Може да поръсите със запечен сусам за по-плътен усет.









Към цвеклото умерено може да се добави картоф за повече компактност, морков, тиква. Пикантни подправки като куркума, джинджифил, индийско орехче. Розовата чорба е забавна за децата и колкото по-рано я харесат, толкоз повече ще заобичат цвеклото.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР