В топ-10 на стрийминга в САЩ неочаквано изскочи един екшън

...
В топ-10 на стрийминга в САЩ неочаквано изскочи един екшън
Коментари Харесай

5 причини да гледате „Неуловим“ на Тимур Бекмамбетов в Netflix

В топ-10 на стрийминга в Съединени американски щати ненадейно изскочи един екшън от 2008 година.

Това е холивудският дебют на съветския режисьор и продуцент Тимур Бекмамбетов с Джеймс Макавой и Анджелина Джоли в основните функции. Защо си коства да го гледате още в този момент?
Джеймс Макавой и бягството му от матрицата
 „Неуловим“/Реж. Тимур Бекмамбетов, 2008/Universal Pictures, „Базелевс Продакшн“

Преди да се популяризира в основната роля във франчайза X-Men и да стане огромна звезда, шотландският артист Джеймс Макавой се снима освен в „Хрониките на Нарния“ и „Изкуплението на Британия“, само че и в „Неуловим“ (на съветски „Особо опасен“), сниман по едноименния комикс на Марк Милар от Marvel и DC. Именно след тази работа Макавой стартира да се възприема като екшън воин, а не просто като сензитивен романтик. Това не е изненадващо. Неговият воин е Уесли Гибсън, елементарен чиновник-неудачник, към който един ден се обръща избрана загадка организация – „Братството на тъкачите“ – и се пробва да го трансформира в първокачествен наемен палач.

„Неуловим“, от една страна, следва типичен комиксови сюжети като „Спайдърмен“, само че от друга, сигурно препраща и към „Матрицата“. Гибсън е и самобитен Нео, който се пробва да смени скучния си живот с по-екстремна негова версия, с цел да излезе от матрицата. Или по-скоро – да се изправи против „Машината на съдбата“, защото аванпостът на това „братство“ е, несъмнено, тъкачната фабрика.
Убийствен екшън и специфични резултати от… съветско студио!
 „Неуловим“/Реж. Тимур Бекмамбетов, 2008/Universal Pictures, „Базелевс Продакшн“

Същата тъкачна фабрика е снимана най-вече на територията на някогашна захарна фабрика в Прага. Недалеч от чешката столица се намира и средновековният палат Кршивоклат, в който се разиграват няколко основни подиуми, свързани с персоналния живот на Макавой. Много от екшън сцените обаче са снимани освен в Прага, само че и в Чикаго. Има преследвания, интензивни престрелки и същинска влакова злополука в холивудски жанр, която препраща като най-малко към най-хубавите филми за Джеймс Бонд.

Екипът на Бекмамбетов от съветското му студио „Базелевс“ работи по специфичните резултати – а във кино лентата такива има над хиляда. Те също са създадени с съветски програмен продукт. Цената на специфичните резултати е над 1 млн. $, а общият бюджет на кино лентата съгласно разнообразни източници е от 75 до 150 милиона. Впрочем, в международния боксофис филмът е получил 350 милиона, а в деня на премиерата даже съумява да се показа по-добре от „Умирай трудно“ и „Ултиматумът на Борн“. Освен това получава две номинации за „Оскар“ – за тон и звуков монтаж.
Неочакван комикс
 „Неуловим“/Реж. Тимур Бекмамбетов, 2008/Universal Pictures, „Базелевс Продакшн“

По отношение на жанра, „Неуловим“ е по-скоро избухлив екшън, в сравнение с комикс, какъвто чакаме след края на най-популярните франчайзи за „Отмъстителите“ и „Х-Мен“. Въпреки класическия сюжет за изцяло необикновен човек, който придобива суперсили, основателят на комикси Марк Милар дълго време се бори за сюжета – той желае филмът да бъде противопоставен на този за човека-паяк. И в това отношение намира схващане точно от режисьора Бекмамбетов, който на процедура икономисва на кино лентата проявата на свръхестествени сили и се концентрира единствено върху жанра на екшъна, въпреки и не лишен от комиксова атмосфера.

Интересно е, че с течение на времето филмът е обвързван и артиста Крис Прат. Дълго преди основната си роля в „Пазители на галактиката“, в „Неуловим“ Прат играе „най-добрия“ другар на Уесли Гибсън – безразсъдният сътрудник, с който героят на Макавой изневерява на приятелката си. Между другото, Прат, на вълната на известността на кино лентата в Netflix, към този момент е поканен от Бекмамбетов за продължението, за което се приказва още от излизането на истинския филм.
Анджелина Джоли и „Жигули“
 „Неуловим“/Реж. Тимур Бекмамбетов, 2008/Universal Pictures, „Базелевс Продакшн“

Главната женска роля в „Неуловим“ се извършва от Анджелина Джоли. Именно тя споделя на Уесли Гибсън за качествата му, за връзката му с „Братството на тъкачите“ и в последна сметка става негов ментор, принуждавайки объркания чиновник да се научи да стреля първо по свински трупове, а по-късно по „злодеите“.

През 2008 година, когато излиза филмът, холивудската съдбовна жена продължава да се радва на огромни екшън планове в духа на „Лара Крофт“ и „Мистър и мисис Смит“. В „Неуловим“ тя освен работи за първи път с съветски режисьор и артисти, само че в една от сцените даже съумява да се качи в именития съветски автомобил „Жигули“. Очевидно съветският дух дотолкоз е проникнал в холивудската актриса, че няколко години по-късно тя изиграва двойния сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ и Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Наташа Ченкова в екшъна на Филип Нойс „Солт“, където доста ефектно бяга на фона на брези.
Руската диря
 „Неуловим“/Реж. Тимур Бекмамбетов, 2008/Universal Pictures, „Базелевс Продакшн“

Една от основните функции във кино лентата се извършва от съветския артист Константин Хабенски. Неговият воин също е от „Братството на тъкачите“ и е нещо като наставник на Уесли Гибсън. В една от сцените героинята на Джоли прави изкуствено дишане точно на него.

За режисьора, който добива известност с кино лентата „Нощна стража“, показан на Берлинския кино фестивал през 2005 година и по-късно пуснат в американския бокс офис, където пожънва триумф, „Неуловим“ е холивудски дебют. След това Бекмамбетов продуцира взаимно с Тим Бъртън анимационния филм „Девет“, режисира „Президентът Линкълн: ловджия на вампири“ и историческия „Бен-Хур“. А по-късно измисля формата Screenlife и продуцира в него филмите Unfriended, Searching и Profile. Освен това неотдавна в Snapchat излезе поредицата му „Дълбока нощ“.

създател: МАРИЯ ТОКМАШЕВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР