В Тирана не са много убедителни, когато осъждат публично коментарите

...
В Тирана не са много убедителни, когато осъждат публично коментарите
Коментари Харесай

Kathimerini: Създаването на Велика Албания ще доведе и до Велика Сърбия

В Тирана не са доста безапелационни, когато осъждат обществено мненията за Велика Албания като агитация на руснаците и сърбите, предопределени да провокират боязън на Балканите, разяснява гръцкият всекидневник Kathimerini.
Фактите приказват сами за себе си. Неотдавнашен пост в обществената мрежа Фейсбук от президента на Косово Хашим Тачи провокира съществени несъгласия. В него президентът на най-младата страна на Балканите разкри, че по време на неотдавнашна среща той и албанският министър председател Еди Рама са разискали " нуждата от цялостното отваряне на косовско-албанската граница и основаването на албанска зона без граници под евроатлантическия чадър ". Тачи добави, че тази зона би трябвало да включва региони в Южна Сърбия с етническо албанско болшинство.
От години албанците систематично организират политика на " национално обединяване " за да основат това, което мнозина дефинират като " естествена Албания " (по създание различен метод да се каже " Велика Албания ", с цел да се отслабят реакциите от прилежащи страни и мощни геополитически играчи).
Албания и Косово към този момент имат обща образователна стратегия, както и взаимни посолства и дипломатически задачи. През 2014 година албанското държавно управление анулира разрешенията за работа за етнически албанци от Косово и Прешевската котловина в Сърбия. Преди няколко дни мярката беше разширена за етническите албанци в Северна Македония и Черна гора.
Засега проектът наподобява е основаването на албанско шенгенско пространство, с премахването на границите сред двете страни. Но малко по малко те придвижват Тирана към отколешната ѝ фантазия, въпреки да рискува отрицателна реакция.
Предложението на Съединени американски щати за замяна на територии сред Косово и Сърбия улеснява нейните проекти за сливане на албанските земи, защото планува присъединението на Прешевската котловина, където популацията е най-вече етническо албанско. Това единствено по себе си е голяма стъпка към сливане на етническите албанци на Балканския полуостров.
Сръбското управление реагира на изказването на Тачи. Въпреки това - както показват мненията на президента Александър Вучич и външния министър Ивица Дачич - те не се опълчват на концепцията за замяна на територии.
Причината е елементарна – сходен сюжет би улеснил процеса на обединяване на босненските сърби със Сърбия, която в това време ще възвърне контрола над популацията в северната част на Косово, етнически сръбско.
Но по този начин с изключение на Велика Албания ще се появи и Велика Сърбия. Двата значими исторически разногласието на Балканите, албанският и сръбският въпрос, биха били уредени, само че с риск от по-голям домино резултат, предизвестяват от редакцията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР