В тези дни на поредица от празници, реших да разкажа

...
В тези дни на поредица от празници, реших да разкажа
Коментари Харесай

Изкуството да подаряваме цветя

В тези дни на поредност от празници, взех решение да опиша малко и за това по какъв начин се оформя букетът от цветя, който желаеме да подарим на непосредствен човек, както и някои забавни обстоятелства към тази традиция.

Няма сведения за първия букет. Известно е, че в Древен Рим по пътя на дамите са се разстилали листенца от цветя. Думата „ букет “ е от френски генезис и значи комбиниране от цветя, мирис. През междинните епохи модата търпи смяна – тогава цветята се носели на врата или закачени на дрехата. Професионалното оформяне на букета стартира някъде при започване на XIX век, когато към този момент се украсявали с панделки и дантели. Връх на това изкуство е времето на кралица Виктория (след 1837 година).

Най-честата форма на поднасянето на цветя – букетът – е изкуство, което съчетава мотива, степента на близостта и характерностите на цветята. Формата му също е от голяма важност – става дума за едно условно разделяне на елементарни (астра, гербер, елементарна хризантема, маргарита) и комплицирано (гергина, многоцветна хризантема, гладиоли). Внимателно композиран, букетът не би трябвало да съдържа изненади (розата се почиства от бодлите; в случай че преди този момент цветята са били във вода, леко се подсушават, а коренчетата се увиват в попивателна хартия или вата и т.н.).Думата „ букет “ е от френски генезис и значи комбиниране от цветя, мирис.

Когато връчваме сами букета, преди да влезем при " виновника " за мотива, смъкваме външната опаковка (тази, която не е част от него), поемаме цветята в лявата ръка (дясната е свободна за ръкуване) и по този начин ги връчваме. Цветята могат да бъдат допълнение към различен предмет и тогава се поставят към него и се прикрепват с красива лентичка.

Прието е, въпреки и условно и не на всички места, броят на цветята да бъде нечетен. За огромни букети, над 12 стръка, броенето става посредством разделяне на шест (18, 24 и т.н.) – такива цветя се подаряват на изключителни тържества. На жена се предлагат орхидеи, само че не карамфили. При букет за мъж се предлага дълги цветя – рози, карамфили, хризантеми.Подаряването на букет се практикува и под формата на кошница цветя. Добрият звук изисква да не се прекалява нито с количеството, нито с размерите на кошницата. В случая важат същите правила както при букета.

Цветя се подаряват и в саксии. Опаковани преди този момент, добре е да се предпазят от поливане, а в случай че е нещо непознато – да се прикрепи напътствие или пояснение какво би трябвало да се прави с цветето.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР