В телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц и френския

...
В телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц и френския
Коментари Харесай

Износ на зърно от Украйна срещу вдигане на санкциите: какво предлага Путин?

В телефонен диалог с немския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон Владимир Путин е предизвестил Германия и Франция да не доставят тежки оръжия на Украйна. Според съветския държавен глава това ще докара до в допълнение дестабилизиране на обстановката и усилване на филантропичната рецесия.

По данни на представителя на немското държавно управление, Шолц и Макрон са настояли за завършек на войната. Путин е дал отговор, че Русия е подготвена да възобнови договарянията, които били замразени по " виновност на Киев ". Разговорът е траял 80 минути.

Путин: Украйна може да изнася свободно зърно против повдигане на глобите

Франция заяви, че Шолц и Макрон са поискали освобождението на 2500 бойци, които защитаваха комплекса " Азовстал " в Мариупол. Путин заречен, че те ще получат отношение, съобразено с Женевските конвенции, както и че Международният комитет на Червения кръст ще има достъп до арестуваните.

Продоволствените опасности също са били във фокуса на диалога. Западът упорства Русия да вдигне блокадата на украинските пристанища в Черно море, с цел да може Киев да възобнови износа на зърно. Според Путин продоволствените проблеми са в следствие от " неправилната икономическа и финансова политика на западните държави” и " антируските наказания ". Германското федерално държавно управление акцентира, че наказания върху питателните артикули не са налагани.

Путин още веднъж е предложил да позволи износа на зърно от Украйна в подмяна на анулация на западните наказания против Русия. Подобно предложение той насочи и в телефонен диалог с италианския министър председател Марио Драги. Разговор за повдигане на глобите не се води, подчертаха Съединени американски щати и Англия.

Зеленски: Русия е терористична страна

Наказателните ограничения на Запада нямат нищо общо с продоволствената рецесия, съобщи украинският външен министър Дмитро Кулеба. " Единствената причина за дефицита, повишението на цените и идния апетит е, че съветските военни физически блокират 22 милиона тона украински хранителни артикули в нашите пристанища ", акцентира Кулеба. Западът би трябвало да окаже напън върху Русия да приключи блокадата, добави той. Украинският президент Володимир Зеленски упрекна Москва в гнет.

И Русия, и Украйна са огромни експортьори на зърно и играят значима роля в международните доставки на храни. Някои украински пристанища са окупирани от съветски войски, а от Одеса не може да се изнася нищо поради блокадата от съветски военни кораби и заплахата от морски мини.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР