В тежки времена, когато се натрупват пандемична, социална и икономическа

...
В тежки времена, когато се натрупват пандемична, социална и икономическа
Коментари Харесай

Властта обясни дали бюджетът е разоряващ и кой колко ще получи

В тежки времена, когато се натрупват пандемична, обществена и икономическа рецесия, единственият, който може да помогне, е страната. И тя си влиза в тази функционалност. Правим всичко допустимо ограниченията да са бързи, фокусирани и да стигат до всеки. С тези думи вицепремиерът Томислав Дончев отбрани разноските в плана за, които провокираха редица рецензии в последните няколко дни.

С великодушните обществени заплащания държавното управление изпълнявало уговорката си, обясниха Дончев и още няколко министри и зам.-министри на ексклузивен брифинг.

В Бюджет 2021 са планувани 1,647 милиарда лева за поддръжка на семействата, 577 млн. лева са заложени за поддръжка на бизнеса, 749 млн. лева са за държавните органи, ангажирани с преодоляването на пандемията.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
В някои от огромните разходи в бюджета за 2021 година не се вижда...

Към тях могат да се прибавят и пренасочените 1 милиарда лева от еврофондовете и още 1,3 милиарда лева от икономическата стратегия на Европейски Съюз, основана в отговор ковид (React EU). Тя включва ограничения за поддръжка на компаниите, ограничения за обществено подкрепяне, ограничения за поддръжка на здравната система и за образованието.

" Кога бъркаме – когато изпълняваме апела от пролетта за още ограничения в поддръжка на всички браншове? Какво коннюнктурно, предизборно или разоряващо има в описаните ограничения? ", попита риторично Дончев.

В сегашния миг, даже след, държавният дълг бил едвам 23,5% от Брутният вътрешен продукт. " Продължаваме да бъдем измежду първенците по най-нисък дълг от страните в Европейски Съюз ", увери Дончев. " За 2020 година и 2021 година анти-COVID ограниченията ще бъдат на стойност 2.5% от Брутният вътрешен продукт ", добави той.

Правителството съумяло да отдели пари за целите в програмата си – учителските заплати, пътищата и модернизацията на армията. Здравното министерство получава още над 120 млн. лева за лечебните заведения, за заплати на медиците на първа линия, както и за проби и проучвания, свързани с COVID-19. Още над 94 млн. лева от централния бюджет са готови за ваксини и медикаменти за ковид. С 326,6 млн. лева е повишен бюджетът на НЗОК за проучвания, клинични пътеки и други действия, свързани с пандемията. В държавния бюджет има и над 600 млн. лева запас, който при нужда може да се употребява за медикаменти, медицински действия и заплати на хората на първа линия. " Осигурена е резистентност на дейностите, свързани с превъзмогване на пандемията ", увери зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева.

Догодина ще увеличим заплатите на преподавателите, като. Това ще бъде обвързано с постигането на избрани цели и осъществяването на промени, увери министърът на образованието Красимир Вълчев.

" Инвестицията в учители и преподаватели е най-важната инвестиция в едно общество. Най-важният фактор в системата на образованието е стимулираният и добре квалифициран учител ", посочи Вълчев. През идната година от междинната заплата за страната.

Министерството на финансите е съгласувало както плана за Бюджет 2021, по този начин и средносрочната бюджетна прогноза с всички институции, в това число и с администрацията на президента Румен Радев. Дефицитите през 2020 година и 2021 година се дължали основно на ограничения в помощ на хората и бизнеса поради вируса, през 2022 година и 2023 година щяло да се премине към фискална консолидация, тъй че да се поддържа ниско равнище на държавния дълг.

1,7 милиарда лева ще доближат заплащанията за земеделските стопани, като са обезпечени спомагателни 400 млн. лева за превъзмогване на последствията от рецесията и тежката суша.

" Това е бюджет за хората – резервираме най-ниските налози и усилваме приходите ", посочи общественият министър Деница Сачева.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР