В сянката на войната в Украйна новата надежда на Европа

...
В сянката на войната в Украйна новата надежда на Европа
Коментари Харесай

Източното Средиземноморие е надеждата на Европа за газ

В сянката на войната в Украйна новата вяра на Европа да приключи зависимостта си от изкопаеми горива от Русия са въглеводородните енергийни запаси в Източното Средиземноморие.

В тази връзка през последните дни Близкият изток стана очевидец на две значими визити. Екип от Съединени американски щати организира договаряния за установяване на морската граница сред Ливан и Израел. Защото сондажните действия на Израел в регион, за който претендира Ливан, в допълнение обтегнаха така и така напрегнатите връзки сред двете страни.

ДВЕ ВАЖНИ ПОСЕЩЕНИЯ

По същото време, когато американските представители бяха в Бейрут, италианският министър-председател Марио Драги и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен организираха диалози в Близкия изток по отношение на доставките на газ. Урсула фон дер Лайен съобщи, че са изправени пред изнудването на Русия, която нахлу в Украйна, във връзка с енергийните запаси и че търсят различни снабдители.

РУСИЯ НАМАЛИ ДОСТАВКИТЕ

Докато представителите на Съединени американски щати и Европейски Съюз преговаряха в Близкия изток, Русия уведоми първо Германия, а по-късно Австрия и Италия, че ще завърти кранчетата на газовите тръби.

В уведомлението си до Германия Русия показва, че заради канадските наказания немската компания Siemens не е могла да обезпечи нужните елементи за поддръжка на компресора и заради това е трябвало да понижи доставките.

ГЕРМАНИЯ ПОД АЛАРМА

От друга страна, немски публични лица настояват, че няма наказания, както твърди Русия, и че Москва работи само по политически аргументи.

Този ход на Русия идва в миг, когато Германия и други европейски страни се пробват да запълнят запасите си от природен газ преди зимата. Германия е в суматоха. Страната, която е най-голямата стопанска система в Европа, до момента задоволяваше към 35 % от потребностите си от електрическа енергия с съветски газ. За два дни Русия понижи доставките на природен газ с 60%.

Въпреки че немският заместник-канцлер Роберт Хабек съобщи, че няма дефицит на доставки, той прикани жителите и индустриалците " да бъдат икономични, всеки киловатчас е доста значим ". Миналата година Европейският съюз задоволяваше повече от 40% от потребностите си от природен газ от Русия. Въпреки това глобите, наложени след войната в Украйна, и решимостта на Европейски Съюз да приключи зависимостта си от съветския природен газ изправят Европа пред сложна обстановка.

ИЗРАЕЛ ЩЕ УВЕЛИЧИ ГАЗА

В тази вероятност новата вяра на Европа е природният газ от Източното Средиземноморие. По време на визитата на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Кайро беше подписан меморандум за съгласие сред Израел и Египет за увеличение на продажбите на природен газ за Европа.

Следователно Израел, който разполага със обилни ресурси от природен газ в Източното Средиземноморие, ще доставя природен газ до оборудванията в Египет по съществуващия газопровод, който ще бъде преобразуван във полутечен природен газ (LNG) и превозен до Европа с танкери. Израелският министър-председател Нафтали Бенет разгласи съглашението в Twitter, базирайки се на цветовете на израелското знаме, с думите: " За първи път в историята Израел ще доставя синьо-бял природен газ на Европейски Съюз в съдействие с Египет. "

ОПЦИЯ ТУРЦИЯ

Дори и рецесията сред Русия и Украйна да бъде преодоляна в някакъв миг в бъдещето, проектът на Европа да се отърве от енергийната си взаимозависимост от Русия ще продължи.

Въпреки че Европейски Съюз се готви да се откаже от изкопаемите горива заради световното стопляне, се допуска, че през идващите няколко години Брюксел ще си сътрудничи повече с Източното Средиземноморие и Персийския залив, както и със Съединени американски щати, с цел да задоволи енергийните си потребности.

Вносът на природен газ под формата на полутечен природен газ обаче е по-скъп. Освен това потенциалът му е стеснен. Енергийната рецесия в Европа може да ускори търсенето на съдействие в Източното Средиземноморие. Съединени американски щати отхвърлиха преноса на израелски газ през Кипър и Гърция по газопровода EastMed заради високата му цена.

Друга опция, която се преглежда от Европейски Съюз, е преносът на израелски газ до Турция по подводен водопровод и по-късно до Европа по сухопътен водопровод. Въпреки това, с цел да се реализира планът, първо би трябвало да се реализира политически консенсус сред заинтригуваните страни и да се преодолее казусът с финансирането.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР